AFP: Madridul ii da lui Puidgemont un ultimatum de 5 zile

Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 20:36
678 citiri
AFP: Madridul ii da lui Puidgemont un ultimatum de 5 zile
Foto: Arhiva Pixabay

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat, miercuri, un ultimatum de cinci zile presedintelui separatist catalan Carles Puigdemont sa-si clarifice - pana luni - pozitia cu privire la declararea independentei, a declarat o sursa guvernamentala pentru AFP.

In cazul in care Puigdemont confirma declararea independentei regiunii sale, Madridul ii va acorda un termen suplimentar - pana sambata, pe 19 octombrie - sa faca cale intoarsa.

Guvernul de la Madrid va recurge, ulterior, la articolul 155, care-i permite sa suspende autonomia Cataloniei, a precizat sursa citata.

Pe de alta parte, Guvernul regional al Cataloniei este pregatit sa poarte discutii pe tema independentei - fara conditii prealabile - cu Madridul, a spus tot miercuri Carles Puigdemont pentru CNN.

Puigdemont a declarat deja in mai multe randuri ca dreptul la autodeterminare trebuie sa se afle pe masa in orice negocieri.

Madridul subliniaza, in schimb, ca nu poate sa discute despre referendumul de autodeterminare catalan de la 1 octombrie, care este contrar Constitutiei spaniole.

Spania si Catalonia trebuie "sa nu aiba nicio conditie prealabila pentru a se aseza (la masa negocierilor) si a sta de vorba", a declarat Puigdemont miercuri.

El a acordat acest interviu inainte ca seful Guvernului conservator de la Madrid Mariano Rajoy sa-i ceara sa clarifice daca a declarat sau nu independenta Cataloniei marti seara in Parlamentul regional, in care a sustinut un discurs.

CNN nu l-a intrebat pe Puigdemont, in interviu, daca a proclamat sau nu independenta Cataloniei.

Independenta catalana "nu este buna pentru nimeni"

Referendumul organizat in Catalonia luna aceasta a facut parte dintr-o strategie vizand sa "impuna independenta pe care putini o vor si care nu este buna pentru nimeni", a declarat tot azi premierul Spaniei, Mariano Rajoy, in Parlament, la o zi dupa ce oficiali separatisti catalani, inclusiv presedintele regiunii Carles Puigdemont, au semnat o declaratie de independenta fata de regat pe ale carei efecte le-au suspendat, relateaza Associated Press.

Rajoy a catalogat aceasta criza drept "una dintre cele mai dificile perioade din istoria noastra recenta".

Seful Guvernului de la Madrid a acuzat autoritatile catalane ca au incalcat legea organizand referendumul de la 1 octombrie si ca au incitat la proteste de strada pentru a da o aparenta legitimitate votului.

Nimeni nu ar trebui sa fie mandru de referendumul din Catalonia si de imaginea pe care a oferit-o, a a ...citeste mai departe despre "AFP: Madridul ii da lui Puidgemont un ultimatum de 5 zile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ultimatum Catalonia , #Stiri International