AFP: Donald Trump a facut deja mult rau economiei iraniene

Marti, 08 Mai 2018, ora 19:15
695 citiri

Reimpunerea unor noi sanctiuni americane Iranului va dauna cu siguranta economiei iraniene, insa aceasta este deja puternic afectata de incertitudinea intretinuta de luni de zile de catre presedintele Donald Trump pe tema acordului in dosarul nuclear iranian si de probleme interne, analizeaza AFP.

Salonul international petrolier anual de la Teheran s-a deschis duminica intr-o atmosfera "deprimanta", a declarat pentru AFP o participanta, in contextul in care Trump urmeaza sa anunte marti daca isi scoate sau nu tara din acordul incheiat in 2015 si daca reimpune Iranului sanctiunile ridicate.

"Au fost mai putini straini, standardele au fost mai scazute, a fost deprimant", a spus aceasta consultanta.

Potrivit cotidianului iranian Hamshari, organizatorii salonului anunta o scadere a nivelului frecventarii cu o trime fata de 2017.

Dupa ridicarea unei parti a sanctiunilor internationale - permisa de Acordul nuclear de la Viena - Iranul a semnat in 2017 doar un acord major in domeniul petrolier, cu grupul francez Total, asociat cu cel chinez CNPC, in vederea unor investitii in valoare de cinci miliarde de dolari.

Total a revenit in Iran, insa ramanerea sa depinde mult de ceea ce urmeaza sa anunte Trump, care se opune aprig acordului din 2015, ce prevede o ridicare - progresiva si conditionata - a sanctiunilor internationale, in schimbul garantiei ca Iranul nu se va dota cu arma atomica.

Din cauza mentinerii sanctiunilor americane impuse Iranului - care nu sunt legate de dosarul nuclear -, bancile europene raman incremenite la ideea de a facilita tranzactii cu Republica islamica, in pofida faptului ca sunt incurajate de guvernele tarilor lor sa faca acest lucru.

"PAUZA IN INVESTITII"

"Iranienii nu au prevazut deloc ca Statele Unite vor miza pe banci", noteaza un antreprenor strain pentru care "marile banci (straine) se autocenzureaza prea mult", din cauza sanctiunilor americane aflate in continuare in vigoare.

Dupa semnarea acordului nuclear, Iranul a obtinut promisiuni de investitii.

Insa, potrivit Bancii Mondiale (BM), suma neta a investitiilor directe straine in Iran a atins 3,7 miliarde de dolari in 2016.

Presedintele iranian Hassan Rohani viza 50 de miliarde de dolari.

Pentru iranieni, acordul este o "adevarata dezamagire", apreciaza Ardavan Amir-Aslani, un avocat franco-iranian, cofondatorul cabinetului parizian de avocatura Cohen Amir-Aslani, reprezentat la Teheran din 2016.

"Ei pot sa-si vanda petrolul, de acord, dar a ...citeste mai departe despre "AFP: Donald Trump a facut deja mult rau economiei iraniene" pe Ziare.com

#SUA acord Iran , #Stiri International