Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adunarea Parlamentara NATO: Decizii pentru securitatea in regiunea Marii Negre. Amendamentul privind Transnistria a fost respins

Adunarea Parlamentara NATO: Decizii pentru securitatea in regiunea Marii Negre. Amendamentul privind Transnistria a fost respins
Rezolutia privind "stabilitatea si securitatea in zona Marii Negre" a fost adoptata de Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii, cu unanimitate de voturi, duminica, la Adunarea Parlamentara (AP) a NATO, organizata la Bucuresti.

"Stabilitatea in regiunea Marii Negre este de enorma importanta pentru noi, toti, si rezolutia (...) se bazeaza pe raportul si pe discutiile pe care le-am intreprins si incearca sa confrunte provocarile, dar si temele care rezulta pentru tarile vecine, astfel incat ce am tintit noi sa putem sa obtinem", a declarat raportorul special Ulla Schmidt (Germania), care a prezentat proiectul de rezolutie.

Angel Tilvar, reprezentant al delegatiei Romaniei in Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii, a spus ca cinci amendamente facute de delegatia tarii noastre la rezolutie au fost admise.

"Aceasta rezolutie este importanta pentru Romania si a pornit de la premisa ca regiunea Marii Negre este o regiune de importanta strategica pentru NATO. Din nefericire, in aceasta zona, forta militara a fost folosita de doua ori in ultimii zece ani, iar stabilitatea si securitatea din regiune au fost afectate grav, spunem noi, de catre anexarea ilegala a peninsulei Crimeea, urmata de militarizarea ei puternica si de situatia din estul Ucrainei", a declarat Tilvar, dupa adoptarea rezolutiei.

El a precizat ca, prin amendamentele propuse, s-a incercat sublinierea importantei ca, in aceasta rezolutie si in raport, sa fie reflectate masurile adoptate de NATO ca raspuns la situatia de securitate din regiunea Marii Negre si faptul ca NATO si-a asumat un rol activ, ca o organizatie de aparare colectiva.

"Un alt amendament a avut ca scop sa sublinieze faptul ca in Moldova, in ciuda greutatilor si a provocarilor politice, exista vointa de a se face progrese in anumite zone, in anumite subiecte fierbinti si, printre acestea, credem ca si lupta impotriva coruptiei si intarirea domniei legii sunt importante si noi am dorit sa subliniem acest lucru. Si un alt amendament a dorit sa reitereze faptul ca deciziile adoptate la Summitul de la Varsovia reprezinta in continuare prioritati si ca o parte din aceste decizii sunt legate de zona Marii Negre si sunt importante. Totodata, intr-un ultim amendament, am dorit sa subliniem faptul ca orice solutie privind conflictul transnistrean trebuie sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova", a aratat Tilvar.

La randul sau, Mihai Ghimpu, reprezentantul delegatiei Republicii ...citeste mai departe despre "Adunarea Parlamentara NATO: Decizii pentru securitatea in regiunea Marii Negre. Amendamentul privind Transnistria a fost respins" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 507 ori