Administratia Trump are o sarcina ingrata: Cine va strange gunoiul de pe orbita Terrei?

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 11:20
4076 citiri
Administratia Trump are o sarcina ingrata: Cine va strange gunoiul de pe orbita Terrei?
Foto: Articlebase

In ultimii opt ani de administratie Obama, spatiul cosmic din jurul orbitei terestre s-a congestionat peste masura, fapt care ii face pe oficialii din Pentagon sa isi regandeasca strategia spatiala de aparare.

Echipa noului presedinte american va trebui sa puna la punct cooperarea interdepartamentala din cadrul diverselor structuri federale, sa stabileasca impreuna cu partenerii internationali un set de norme de comportament in spatiul cosmic, inclusive ingrate sarcina de a scapa de reziduurile care plutesc in jurul planetei, anunta Defense News.

O criza cosmica

Alaturi de alte 104 state, printre care si Rusia si China, SUA a semnat conventia prin care se interzice amplasarea armelor de distrugere in masa in spatiul cosmic, dar aceasta chestiune pare a fi surclasata acum de amenintarea gunoaielor care plutesc in spatiu.

Numarul mare de operatiuni militare desagfasurate in spatiu de diverse guverne, dar si aparitia oportunitatilor comerciale pentru operatori privati a lasat in urma o constelatie de resturi care plutesc in jurul Pamantului, chiar si pe cele mai frecventate orbite.

Spre exemplu, lansarea unei rachete spatiale a Chinei in 2007 a lasat in spatiu 3.000 de resturi de piese, pe care satelitii trebuie sa le ocoleasca chiar si la 10 ani dupa aceea.

"Trebuie sa definim clar ce inseamna comportament responsabil in spatiu si ce nu. Tratatul de neamplasare a armelor de distrugere in spatiul cosmic si-a facut datoria cata vreme singurii operatori in acest domeniu erau guvernele", sustine Winston Beauchamp, subsecretar adjunct al Air Force.

Planul actual al americanilor presupune formarea unor grupuri mixte in care sa fie cooptati si operatorii comerciali din industria spatiala pentru a stabili normele clare dupa care se poate opera in spatiul cosmic.

"Fie ca sunt bilaterale, multilaterale sau sub coordonarea ONU, aceste organisme vor trebui sa stabileasca reguli clare, pentru ca poluarea spatiului cosmic nu ajuta pe nimeni", a mai spus oficialul din Air Force.

Manevre la limita

Gestionarea problemei gunoaielor cosmice este o munca mult mai complicata decat ar parea la prima vedere.

In acest moment, Centrul de Operatiuni Spatiale Comune al Pentagonului este organismul abilitat sa urmareasca resturile plutitoare din spatiu si sa comunice datele operatorilor spatiali guvernamentali si comerciali pozitia acestora pentru a evita coliziunea satelitilor cu centura de gunoaie din jurul Terrei.

O propunere de transferare a acestei responsabilitati catre sectorul privat, in speranta ca ar putea gestiona situatia cu mai putine costuri, exista, dar, in acelasi timp, Air Force da semne ca va continua investitiile in monitorizarea gunoaielor din spatiu, o dovada in acest sens fiind si transferul Telescopului de Supraveghere Spatiala de la DARPA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#poluare cosmica, #gunoaie spatiu cosmic, #operatori aerospatiali privati, #sateliti comerciali , #Stiri International