Aderarea Turciei la Uniunea Europeana in viitorul apropiat e exclusa, spune Juncker

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 15:36
856 citiri
Aderarea Turciei la Uniunea Europeana in viitorul apropiat e exclusa, spune Juncker
Foto: Twitter/Jean-Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca Turcia nu va adera la Uniunea Europeana in viitorul apropiat, intrucat regimul de la Ankara s-a indepartat de principiile justitiei si de valorile europene fundamentale.

"Pozitia Ankarei exclude aderarea la UE a Turciei in viitorul apropiat. De o perioada considerabila de timp, Turcia se indeparteaza de Uniunea Europeana in salturi peste limita. Jurnalistii trebuie sa fie in redactii, pe fondul unor dezbateri aprinse, si nu in inchisoare.

Fac un apel astazi la puterile din Turcia: permiteti-le jurnalistilor nostri sa plece; si nu doar jurnalistilor nostri. Nu ne mai numiti statele si membrii guvernelor drept fascisti si nazisti", a spus Juncker.

Presedintele Comisiei Europene considera ca regimul Recep Erdogan nu are intentii sincere in privinta aderarii la Blocul comunitar.

"Europa este un continent al democratiei mature, iar cei care jignesc cu buna stiinta ridica podul dialogului. Uneori am impresia ca exista in Turcia oameni care doresc sa ridice podul si mai tarziu sa acuze Uniunea Europeana pentru esecul negocierilor de aderare.

Din partea noastra, va exista intotdeauna o mana intinsa, intinsa catre cetatenii de calitate ai Turciei si catre toti cei care sunt dispusi sa lucreze cu noi pe baza valorilor comune", a mai spus Juncker.

In ultimele luni, Turcia a arestat doi jurnalisti francezi sub acuzatii de terorism in legatura cu un presupus sprijin acordat militantilor kurzi, dar ulterior unul dintre ei a fost eliberat. Arestat in luna februarie, corespondentul cotidianului german Die Welt, Deniz Yucel, a fost acuzat de catre presedintele Recep Tayyip Erdogan ca lucreaza ca "agent terorist".

Jurnalistii europeni se adauga celor peste 50.000 de persoane care au fost arestate in Turcia in legatura cu tentativa esuata de lovitura de stat din 2016. Peste 170 de jurnalisti turci se regasesc printre persoanele retinute si acuzate de sustinerea clericului musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil pentru tentativa de puci.

Citeste si Oficial UE: Visul european al Turciei s-a terminat, cel putin pentru moment ...citeste mai departe despre "Aderarea Turciei la Uniunea Europeana in viitorul apropiat e exclusa, spune Juncker" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Juncker Turcia UE, #Juncker Turcia aderare UE, #jurnalisti straini arestati Turcia , #Stiri International