Aderarea la UE: Marea problema in Balcani ramane coruptia

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:00
1801 citiri
Aderarea la UE: Marea problema in Balcani ramane coruptia

Lupta contra coruptiei in Balcani a marcat un punct fara precedent odata cu condamnarea, marti, a fostului prim-ministru croat Ivo Sanader la zece ani de inchisoare, dar acest 'cancer' care roade tarile din fosta Iugoslavie, care aspira toate la aderarea la Uniunea Europeana, este departe de a fi vindecat, comenteaza duminica AFP.

Lupta contra coruptiei in Balcani cu siguranta nu este posibila fara un sistem juridic independent, a afirmat analistul politic Sasa Popov, intr-o declaratie pentru agentia citata.

Coruptia generalizata afecteaza toate straturile societatii. Potrivit unui raport ONU lansat in 2012, aceasta 'este o parte a vietii de zi cu zi' in regiune. O persoana din sase se confrunta in mod direct sau indirect cu coruptia atunci cand intra in contact cu un functionar public, potrivit raportului.

Si, conform ultimului clasament al Transparency International privind coruptia, nicio tara din Balcanii de Vest nu depaseste nivelul 4 pe o scara de la 0 la 10, in care 10 semnifica 'foarte curata', iar 0 - 'foarte corupta'.

Lika Nedeljkovic, o sarboaica sexagenara, se pregateste sa-si faca controlul medical lunar. Ea nu uita niciodata sa ofere ciocolata sau cafea medicului ei. 'A devenit un automatism', spune femeia, care a supravietuit unui cancer.

Desi nimeni nu i-a cerut in mod direct cadouri sau mita, dna Nedeljkovic stie de mult timp ca o cutie de bomboane sau un parfum ii vor asigura mai multa atentie, daca nu ingrijire, in sistemul medical public sarb.

In Balcani, care sufera inca de sechelele razboaielor din anii 1990, acuzatiile de coruptie la adresa oamenilor politici sunt numeroase. Sanader este primul inalt responsabil care a fost condamnat pentru asemenea fapte.

'Sper ca acest verdict va avea un impact pozitiv asupra moralitatii politicienilor nostri', a declarat analistul politic Zarko Puhovski.

In afara de Sanader, condamnat pentru ca a primit mita de 5 milioane de euro de grupul petrolier maghiar MOL pentru a-i asigura controlul asupra companiei petroliere croate INA fara a detine majoritatea actiunilor, alti fosti responsabili politici, intre care fostul vicepremier Damir Polancec, fac obiectul unor anchete sau au fost judecati si condamnati pentru coruptie in Croatia, tara care va adera la UE in 2013.

In schimb, in Serbia, unde noul guvern instalat dupa alegerile generale din luna mai s-a angajat sa duca o 'lupta nrecutatoare' contra acestui flagel, un sondaj recent al agentiei Medium Gallup arata ca 90% din subiecti considera coruptia ca fiind un fenomen obisnuit.

Pana in prezent, in pofida declaratiilor rasunatoare, numai Oliver Dulic, ministrul mediului in guvernul precedent, a fost inculpat in octombrie pentru abuz de putere.

Coruptia este 'cancerul' societatii sarbe, necesitand un tratament radical daca tara vrea sa faca progrese spre aderarea la UE, a avertizat recent Jelko Kacin, raportorul Parlamentului European pentru Serbia.

In Bosnia, nicio personalitate politica nu a facut obiectul unei proceduri in justitie pentru coruptie, o realitate calificata drept dramatica de catre Srdjan Blagovcanin, expert in acest fenomen, care denunta presiunile politice asupra tribunalelor.

Aceeasi situatie este si in Muntenegrul vecin, care a inceput negocierile de aderare la UE in iunie.

Lufti Dervishi, de la filiala albaneza a Transparency, rezuma situatia din tara sa: 'Niciun rechin nu a fost prins in plasele justitiei albaneze, care s-a multumit doar cu cativa pesti mici'.

In mod ironic, in Kosovo, unde justitia locala este supervizata de o Misiune de justitie a UE (Eulex), al carei mandat este de a intari statul de drept gestionand dosarele considerate foarte sensibile, seful Biroului de lupta contra coruptiei a fost el insusi inculpat pentru coruptie.

'Nu este suficient sa avem toleranta zero fata de coruptie', a estimat William Infante, responsabil ONU la post in Serbia, care recomanda mai multe eforturi pentru a schimba mentalitatea societatilor din Balcani.

Si asta pentru ca reactiile celor care sfarsesc prin a raspunde pentru faptele lor de coruptie frizeaza insolenta. Milan Visnjic, fost decan al facultatii de medicina din Nis, care a fost recent condamnat la o pedeapsa cu amenda pentru ca a favorizat angajarea a zece membri ai familiei sale in serviciile sale, a afirmat calm: 'Chiar si animalele isi protejeaza progeniturile, de ce noi am face altfel?'.

#coruptie, #coruptie Uniunea Europeana, #coruptie tari , #Stiri International