Acord la Banca Mondiala. Statele membre aproba eficientizarea institutiei

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:44
1157 citiri
Acord la Banca Mondiala. Statele membre aproba eficientizarea institutiei

Cele 188 de state membre ale Bancii Mondiale (BM) au aprobat strategia presedintelui institutiei, Jim Yong Kim, pentru un plan de eficientizare a activitatilor, care sa raspunda mai bine nevoilor clientilor si sa reduca saracia, in paralel cu restrangerea costurilor.

"Pentru prima oara in istoria bancii, avem o strategie care sustine intarirea intregii organizatii. Vom lua decizii care ne vor permite sa fim mai selectivi si sa alegem proiecte care sa ajute mai mult tarile in indeplinirea prioritatilor", a declarat Kim reporterilor, la Washington, transmite Bloomberg.

Strategia Bancii Mondiale prevede mai multe investitii in tarile fragile, care ies din conflicte sau inca le traverseaza. Institutia se va concentra si pe combaterea schimbarilor climatice si pe imbunatatirea sanatatii si a educatiei, mai ales in cazul femeilor.

Kim a preluat conducerea Bancii Mondiale in iulie 2012 si s-a angajat sa transforme institutia, care a devenit prea fragmentata si precauta.

Sprijinul din partea statelor actionare ii permite lui Kim sa modifice modelul financiar al organizatiei si sa reduca cheltuielile, dupa ce a schimbat managementul si a reorganizat structura.

Kim a afirmat intr-un interviu din aceasta saptamana ca va reduce bugetul anual al Bancii Mondiale cu 400 de milioane de dolari, in decurs de trei ani, inclusiv prin desfiintarea unor posturi.

"Prea mult timp Banca Mondiala nu a urmat propriile sfaturi. Am amanat deseori decizii dificile. Luam propriul nostru medicament", a spus Kim sambata, la reuniunea anuala FMI-BM.

Banca Mondiala a fost infiintata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru reconstructia Europei, iar in prezent se concentreaza pe acordarea de asistenta tarilor aflate in dezvoltare.

Banca are ca obiective reducerea procentului de persoane care traiesc cu sub 1,25 de dolari pe zi la 3% din totalul populatiei pana in 2030, de la 21% in 2010, si cresterea veniturilor pentru cea mai saraca 40% din populatie.

#acord Banca Mondiala, #reforma Banca Mondiala, #strategie World Bank, #reducere saracie , #Stiri International