A murit democratia in Turcia? Ce urmeaza dupa referendumul castigat la limita de presedintele Erdogan

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 17:00
2570 citiri

Presa internationala publica ample analize si comentarii pe tema referendumului organizat de Turcia, castigat la limita de tabara pro-Erdogan si contestat de opozitie.

Cele mai multe semnale de alarma sunt trase cu privire la pericolul ca tara sa fie tot mai divizata, relatiile cu Europa sa fie slabite, iar statul de drept sa ajunga doar o amintire.

Recep Erdogan a castigat pentru prima oara alegerile prezidentiale in 2014, dupa ce fusese premier mai bine de un deceniu. Prin personalitatea sa puternica, el a transformat functia prezidentiala din una ceremoniala intr-un adevarat vehicul de putere, cu efectele previzibile, comenteaza CNN.

Prin schimbarile aduse de referendum, el va putea continua sa fie presedinte pana in 2029, daca va candida si va castiga in 2019 si 2024.

"Rezultatele referendumului vor schimba in profunzime felul in care tara e guvernata, pentru ca se trece de la un sistem parlamentar, la unul prezidential, despre care criticii spun ca i-ar da puteri sporite sefului statului", a explicat pentru CNN Ahmet Kasim Han, profesor asociat la Universitatea Kadir Has.

Sustinatorii taberei "Da" de la referendum spun ca schimbarile sunt binevenite, avand in vedere amenintarile de la granitele cu Irakul si Siria, mai ales dupa tentativa de lovitura de stat de anul trecut, puncteaza Han.

"Ei argumenteaza ca aceasta consolidare a puterii prezidentiale va ajuta la rezolvarea problemelor aparute dupa schimbarile constitutionale din 2007 (care au introdus votul direct pentru presedinte) ", a mai precizat acesta.

Liderii occidentali sunt insa circumspecti atat cu privire la modul in care a fost organizat referendumul, cat mai ales cu privire la drumul pe care va porni Turcia in continuare.

Opozitia acuza faptul ca nu a fost lasata sa isi desfasoare campania electorala, iar pe de alta parte scorul foarte strans obtinut de taberele "Da" si "Nu" arata ca Turcia este o tara profund divizata, existand riscul escaladarii radicalismului.

"Cu o legitimitate discutabila, ce urmeaza este incert (...) Cu aproape jumatate de tara impotriva sa si cu o opozitie care contesta rezultatele, votantii nu i-au dat lui Erdogan mult ravnita aprobare pe termen lung, atat de dorita, lasandu-l in pozitia de lider mai vulnerabil decat si-ar fi dorit", scrie Politico.

Intr-un comentariu publicat sub titlul "Democratia Turciei a murit azi", CNN remarca faptul ca opozitia, care a pierdut cu 49%, reclama fraude si ca, in ciuda faptului ca liderul charismat ...citeste mai departe despre "A murit democratia in Turcia? Ce urmeaza dupa referendumul castigat la limita de presedintele Erdogan" pe Ziare.com

#referendum Turcia Erdogan efecte , #Stiri International