9 iunie 2017 nu este sfarsitul istoriei

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 06:47
959 citiri
9 iunie 2017 nu este sfarsitul istoriei

Intalnirea istorica dintre Klaus Iohannis si Donald Trump de la Casa Alba inseamna, pentru noi, sfarsitul perioadei "Romania si Bulgaria".

Practic, Donald Trump a readus Romania in grupul de state "first tier", adica prietenii apropiati ai Americii, parteneri globali ai Washingtonului.

Prestigiul si relevanta Romaniei la Washington au atins o culme care (desi a bifat patru intalniri la fel de "istorice") nu i-a fost niciodata accesibila lui Ceausescu, vazut de americani ca important doar pentru ca spargea unitatea din spatele Cortinei de Fier.

Desi corul parerologist ghiftuit cu sarmalele simpozioanelor fandosite a pus recenta intalnire pe seama distantarii presedintelui Trump de nucleul dur (cultul public al zeilor Angela si Jean Claude), in realitate, americanii se apropie demult de noi, inca din 2003, atunci cand Romania s-a expus ironiilor arogante ale echipei franco-germane pentru vina de a fi sustinut razboiul din Irak (la corul ironiilor tembele de atunci s-a alaturat si elita progresist-marxista personificata de exoticul regizor Michael Moore, cu al sau "Fahrenheit 9/11").

Treptat, de aproape 15 ani, America se instaleaza pentru o lunga perioada (definitiv, speram noi) in estul Europei, renuntand latent la ideea de a mai seduce o Europa de Vest plictisita, suficienta si incapabila de iesirea din cercul vicios al corectitudinii politice.

Pentru noi, este oarecum dureros sa traim istorica integrare in spatiul atlantist simultan cu pierderea solidaritatii celor doua maluri ale Atlanticului.

Simbolistica cea mai puternica a lumii euro-atlantice contemporane este, fara indoiala, determinarea britanicilor de a parasi un continent degradat de imobilismul ideologic, precum si determinarea continentului prusac de a institui o noua blocada napoleoniana asupra perfidului Albion.

Tragedia greaca pe care o traim este construita pe doua planuri paralele: frumoasa (Romania) se iubeste patimas cu cowboy-ul (soldatul american), pe fondul alungarii americanilor din Versailles-urile europene, aparate de decenii de tunurile yankee.

Dupa ce am exultat si am retrait pana la saturatie clipa in care Donald Trump si-a asumat, fara sa clipeasca, articolul 5 din tratatul NATO, a sosit vremea sa ne calmam si sa ne revenim: istoria nu s-a incheiat, nimic nu este definitiv, Rusia ramane la 350 kilometri distanta de Romania, Ungaria ramane la fel de prezenta la granita de Vest, iar noi ramanem prizonierii geografiei.

Punctul central al geopoliticii vaz ...citeste mai departe despre "9 iunie 2017 nu este sfarsitul istoriei" pe Ziare.com

#Iohannis intalnire Trump, #relatii Romania America , #Stiri International