5 scenarii pentru UE. Care ar putea conveni Romaniei si ce avem de facut mai departe

Vineri, 03 Martie 2017, ora 20:56
754 citiri

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri, in Parlamentul European, 5 scenarii pentru viitorul UE. Aceasta Carta Alba a starnit vii dezbateri in interiorul UE, in fiecare tara in parte.

Pozitia oficiala a Romaniei a fost exprimata de presedintele Klaus Iohannis zilele trecute si reiterata vineri, prin vocea consilierul prezidential, Leonard Orban. Seful statului s-a aratat impotriva unei formule de reconfigurare a Uniunii, impotriva unei Europe cu mai multe viteze, afirmand ca o astfel de cale ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european, el militand pentru o Europa puternica, unitara si incluziva.

"Pozitia noastra este ca varianta cea mai buna este ca toata Uniunea, toate cele 27 de state membre, sa mearga si sa avanseze in acest proces", a transmis vineri Administratia Prezidentiala.

La randul sau, Daniel Constantin a transmis, vineri, pozitia coalitiei PSD-ALDE: "Credem ca este necesar sa avem consultari alaturi de presedintele Romaniei, sa hotaram care este directia de politica externa a Romaniei. Guvernul Romaniei a exprimat foarte clar: Romania nu este de acord cu Europa in doua viteze, sa vorbim generic. Guvernul va face tot posibilul ca aceste lucruri sa fie auzite la Bruxelles".

Dar ce spun despre Carta Alba cei care se afla mai aproape de pulsul UE, europarlamentarii romani?

Victor Negrescu (PSD) sustine ca prezentarea Cartei Albe si simpla sa existenta este "o initiativa gresita, pentru ca oficializeaza o idee care nu ar fi trebuit sa existe: aceea in care se discuta scenarii despre o Europa cu viteze diferite.

O dezbatere de acest gen nu ne avantajeaza, pentru ca astfel de scenarii nu pot insemna, pe termen mediu si lung, decat restrangeri de drepturi pentru cetatenii europeni si mai ales pentru cetatenii romani".

Victor Negrescu: Din cele 5 expuse, ultimul scenariu este singurul acceptabil. Discutia este gresita

In opinia europarlamentarului socialist, "singurul scenariu bun pentru Romania este acela in care nu se taie niciun drept din cele deja castigate. Deci, din cele 5 expuse, ultimul scenariu este singurul acceptabil".

Acest scenariu, rezumat succint de Comisia Europeana prin sintagma "Mult mai mult impreuna", presupune ca statele membre sa aloce structurilor comune mai multe atributii, resurse si putere decizionala. Deciziile se vor lua mai rapid la nivel european si vor fi implementate mai repede.

"Dar, pe fond, discutia in sine despre mai multe scenarii este gresit ...citeste mai departe despre "5 scenarii pentru UE. Care ar putea conveni Romaniei si ce avem de facut mai departe" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Catalin Ivan 5 scenarii UE, #Victor Negrescu scenarii UE, #Europa viteze scenarii Romania, #Romania UE Europa viteze , #Stiri International