350.000 de copii sunt prinsi in luptele din vestul Mosulului. Daca incearca sa fuga, sunt executati

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 14:21
940 citiri
350.000 de copii sunt prinsi in luptele din vestul Mosulului. Daca incearca sa fuga, sunt executati
Foto: Ziare.com Arhiva

Aproximativ 350.000 de copii sunt "captivi" in zona de vest a orasului Mosul, iar fortele irakiene si aliatii lor trebuie "sa faca tot posibilul pentru a-i proteja", a avertizat duminica organizatia britanica Salvati Copiii.

"Trebuie create cat mai curand posibil culoare de evacuare securizate pentru civili", a insistat directorul pentru Irak al ONG-ului, Maurizio Crivallero, in contextul in care fortele irakiene au lansat duminica o operatiune militara de amploare pentru a recuceri zona vestica a orasului Mosul.

In jur de 350.000 de copii "sunt prinsi in capcana in vestul orasului Mosul, iar urmarile bombardamentelor in aceste zone cu strazi inguste si foarte populate risca sa fie cele mai grave de pana acum din acest conflict", se arata intr-un comunicat al organizatiei Salvati Copiii.

Familii contactate de ONG au afirmat ca fuga nu este o optiune, intrucat combatantii din gruparea Statul Islamic ii ameninta pe oameni ca vor fi executati. Alte riscuri sunt minele amplasate in zona, precum si lunetistii.

"In aceasta parte a Mosulului, copiii sunt pui in fata unei alegeri macabre: bombele, luptele si foametea, in caz ca raman in zona, sau executia, in caz ca incearca sa fuga", spune Maurizio Crivallero.

El a adaugat ca fortele irakiene si aliatii lor, inclusiv Marea Britanie si SUA, trebuie sa faca tot posibilul pentru a-i proteja pe copii si pe familiile lor, mai ales ca in vestul Mosulului se gasesc tot mai greu apa, hrana si medicamentele.

Armata irakiana le-a cerut locuitorilor sa ramana in case pe durata ofensivei pentru eliberarea vestului orasului, o batalie ce se anunta dificila si a carei miza este sa recucereasca ultimul bastion din Irak al Statului Islamic.

Irakul a lansat, duminica dimineata, ofensiva pentru eliberarea totala a orasului Mosul. ...citeste mai departe despre "350.000 de copii sunt prinsi in luptele din vestul Mosulului. Daca incearca sa fuga, sunt executati" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#copii Mosul, #copii captivi ofensiva Mosul , #Stiri International