2017 va fi anul exodului imigrantilor din Marea Britanie - Multe sectoare vor fi lovite in plin

Luni, 13 Februarie 2017, ora 22:46
1328 citiri
2017 va fi anul exodului imigrantilor din Marea Britanie - Multe sectoare vor fi lovite in plin
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste un sfert dintre angajatorii britanici au declarat ca angajatii proveniti din alte state ale Uniunii Europene s-au gandit sa plece din companii sau din tara in 2017, dupa votul pro-Brexit de anul trecut, potrivit unei organizatii industriale.

In sectorul educatiei, proportia este de 43%, iar in cel al sanatatii de 49%, potrivit unui sondaj efectuat in peste 1.000 de companii, efectuat de Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), arata Reuters.

Piata britanica a muncii ramane puternica, dar decizia votantilor de a iesi din Uniunea Europeana va obliga probabil companiile sa isi regandeasca strategiile de training, in perspectiva unui numar mai mic de angajati din UE, in viitor.

Deputatii britanici au votat covarsitor pentru declansarea Brexit. Ce urmeaza

Premierul Theresa May a promis un control mai strict al imigratiei dupa iesirea din UE, care va avea loc probabil in 2019, chiar daca asta va insemna pierderea accesului liber pe piata unica.

Date oficiale recente arata ca angajatorii care depind in mare masura de migranti au probleme sa ocupe unele posturi. Astfel, 45% intre locurile de munca vacante la sfarsitul anului trecut erau in firme de retail si angro, industria prelucratoare, sanatate, industria ospitalitatii si servicii alimentare.

Un consilier pentru piata muncii al CIPD a spus ca datele oficiale mai arata ca numarul cetatenilor UE care lucreaza in Marea Britanie a crescut mai lent in trimestrul al treilea, decat inainte de referendum.

"Acest fapt creeaza probleme semnificative de recrutare in sectoare unde posturile sunt ocupate de obicei de forta de munca din afara Marii Britanii si care sunt vulnerabile in mod special la schimbarea politicii imigratiei", a aratat el.

Semne ale unor deficite de muncitori migranti au aparut anul trecut in sectorul agricol, la scurt timp dupa referendum, deprecierea lirei sterline facand tara o destinatie mai putin atractiva. ...citeste mai departe despre "2017 va fi anul exodului imigrantilor din Marea Britanie - Multe sectoare vor fi lovite in plin" pe Ziare.com

#UK pleaca angajati Brexit, #UK pleaca angajati UE, #efecte Brexit piata muncii UK, #piata muncii Marea Britanie Brexit , #Stiri International