10 propuneri ale cetatenilor romani pentru reinventarea UE sunt supuse votului europenilor in cea mai mare consultare publica de pe continent

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 15:00
1164 citiri
10 propuneri ale cetatenilor romani pentru reinventarea UE sunt supuse votului europenilor in cea mai mare consultare publica de pe continent
Foto: Arhiva Ziare.com

WeEuropeans, initiativa civica independenta sustinuta de catre asociatia CIVICO EUROPA si MAKE.org, a finalizat prima runda a consultarii cetatenilor europeni privind viitorul UE. Acestia au fost chemati printr-o campanie publica sa propuna si sa voteze online, la nivel national, idei concrete pentru reinventarea Europei.

Acum, cele mai votate 10 propuneri din fiecare tara vor fi supuse votului tuturor europenilor, urmand ca propunerile finale sa constituie Agenda Cetateanului pentru Europa, un document care va fi dezbatut la Parlamentul European pe 22 martie si inaintat ulterior Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.

120.000 de romani au votat online in campania derulata in toate cele 27 de state membre UE

In urma primei etape de propuneri si votare, domeniile predilecte ale interesului europenilor sunt mediul, institutiile UE (eficienta si transparenta), cercetarea - dezvoltarea - educatia, evaziunea fiscala, politici sociale si migratia.

In Romania, au participat la consultare 120.000 de persoane, care au propus 1.700 de idei si au exprimat in total 859.000 de voturi pentru acestea.

Cele 10 idei care au intrunit cele mai multe voturi la nivel local sunt (in forma propusa):

1. Trebuie oprita defrisarea padurilor din Europa.

2. Trebuie sa se investeasca in educatie si cercetare.

3. Trebuie ca produsele alimentare si industriale sa aiba aceeasi calitate in toate tarile Uniunii Europene.

4. Trebuie implementat acelasi set de legi impotriva coruptiei in toata Europa.

5. Trebuie sa am dreptul de a ma interna in orice spital din Uniunea Europeana, platit de Casa de Asigurari de Sanatate.

6. Trebuie luate masuri pentru a preveni si stopa atentatele teroriste la nivelul Europei.

7. Trebuie luate masuri urgente si radicale de oprire a poluarii mediului!

8. Trebuie sa existe egalitate si echitate in ceea ce priveste drepturile si obligatiile tarilor membre ale UE!

9. Trebuie implementat un program de reciclare a deseurilor in toate statele membre UE.

10. Trebuie investit in autostrazi in tari ca Romania, pentru ca firmele straine sa vina aici si sa se echilibreze salariul pentru a nu emigra.

Consultarea, organizata de catre platforma civica MAKE.org si de catre asociatia independenta CIVICO EUROPA, a fost lansata in 27 de tari si 24 de limbi, solicitand europenilor sa raspunda la intrebarea "Cum putem reinventa concret Europa".

Peste 34 de milioane de europeni au fost atinsi prin campanie si 1,5 milioane au ...citeste mai departe despre "10 propuneri ale cetatenilor romani pentru reinventarea UE sunt supuse votului europenilor in cea mai mare consultare publica de pe continent" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#WeEuropeans, #consultare publica UE, #Agenda Ceta eanului pentru Europa , #Stiri International