Wikileaks. Regele Spaniei a fost informator SUA

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 10:07
2320 citiri
Wikileaks. Regele Spaniei a fost informator SUA

Actualul rege al Spaniei Juan Carlos a fost "cel mai bun informator al Statelor Unite" despre dictatorul Francisco Franco, care l-a desemnat sa ii urmeze la putere, potrivit unor documente americane din anii '70 publicate de WikiLeaks si preluate de presa spaniola.

Spre deosebire de alte documehte publicate de site-ul WikiLeaks despre razboaiele din Irak si Afganistan in 2010, aceste informatii provenind de la servicii de informatii americane, in perioada in care Henri Kissinger conducea diplomatia americana, au fost declasificate, relateaza AFP.

Potrivit publicatiei online Publico (stanga), care a avut acces la documente, "se poate spune ca mostenitorul dictatorului a devenit cel mai bun informator al Statelor Unite, intr-un moment crucial al istoriei Spaniei", si anume moartea lui Franco, in noiembrie 1975, si sfarsitul dictaturii.

Juan Carlos, care era pe atunci print, a actionat astfel "in speranta ca loialitatea sa sa ii permita sa castige sustinerea Washintonului dupa moartea lui Franco", adauga publicatia.

Intr-una dintre "telegramele" citate de Publico, Henri Kissinger ii transmite lui Wells Stabler, ambasadorul american la Madrid in perioada 1975-1978, ca Washigtonul apreciaza ca "asemenea contacte cu printul este necesar sa fie tratate cu cea mai mare discretie". "Aceste informatii au o enorma valoare pentru Statele Unite", sublinia Kissinger.

Dupa sapte zile de la atacul cardiac pe care l-a suferit Franco, la 16 octombrie 1975, Juan Carlos "l-a trimis pe confidentul sau Jose Maria de Areilza, viitorul ministru de Externe, sa il intalneasca pe Stabler cu scopul de a ii furniza detalii despre evolutia starii de sanatate a lui Caudillo".

Tot potrivit Publico, Juan Carlos a transmis ambasadorului "planul pe care l-a creat impreuna cu marchizul de Villaverde, ginerele si medicul lui Franco, de a-l determina sa isi semneze demisia inainte sa moara".

Juan Carlos I al Spaniei a urcat pe tron la 22 noiembrie 1975, dupa doua zile de la moartea lui Franco, care se afla la putere din 1939.

WikiLeaks a publicat luni peste 1,7 milioane de documente americane confidentiale declasificate din anii '70, care, spre deosebire de documentele publicate in 2010, nu reprezinta scurgeri de informatii secrete, ci sunt disponibile in cadrul Arhivelor Nationale americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Wikileaks rege Spania, #regele Spaniei informator SUA, #SUA regim politic Spania , #Spania