Vanzarile Vodafone vor atinge limita inferioara a estimarilor

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 10:58
1156 citiri
Vanzarile Vodafone vor atinge limita inferioara a estimarilor

THE TIMES - Vodafone, gigantul telefoniei mobile din Marea Britanie, a avertizat astazi ca mediul economic in deteriorare va reduce veniturile anuale pana la limita de jos a estimarilor, in ciuda unei cresteri de 19% in cele trei luni precedente lui iunie.

Compania se asteapta acum ca veniturile sa atinga limita inferioara a intervalului de 39,8 - 40,7 miliarde de lire, reflectand "performanta din primul trimestru, recenta scadere economica si venituri sub asteptari". Titlurile Vodafone au scazut cu 10,2% dupa primele tranzactii, ajungand la 134p.

Totusi, Arun Sarin, directorul executiv al Vodafone care se va retrage luna aceasta, a declarat astazi ca preocuparea continua a companiei de telefonie mobila pentru scaderea costurilor ar trebui sa-i permita sa atinga mai devreme profitul estimat intre 11 si 11,5 miliarde de lire.

El a spus: "in ciuda acestui mediu cu mai multe provocari, continuam sa beneficiem de o diversitate de active si servicii, cu o crestere puternica a veniturilor in Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa, Asia si Pacific (EMAPA), care compenseaza slabiciunile din Spania".

"Desi ne asteptam la venituri ce tind spre partea inferioara a intervalului de estimare, preocuparea noastra continua pentru reducerea costurilor ne permite sa reiteram profitul operational pentru anul in curs".

Veniturile grupului din timpul trimestrului au crescut cu 19%, la 9,8 miliarde de lire.

Domnul Sarin a prezentat o performanta buna pentru zona EMAPA. Romania, unde Vodafone are peste noua milioane de utilizatori, este principalul catalizator al cresterii din regiune.

Dar economia slabita a Spaniei si competitia acerba a scazut veniturile din vanzarile de acolo cu 2,5%.

Verizon Wireless, asociatul american al Vodafone, si-a adaugat 1,5 milioane de utilizatori. Verizon a convenit luna trecuta sa achizitioneze Alltel Corp, al cincilea operator de telefonie mobila din Statele Unite, pentru 28,1 miliarde de dolari.

Locul domnului Sarin va fi luat luna aceasta de Vittorio Colao, director executiv adjunct. Sarin va pleca cu o "prima de adio" de 25 de milioane de lire, desi el va ramane in calitate de consultant, pe un salariul "nominal".