UE: Nu se negociaza un ajutor nou pentru Spania, dar se analizeaza aceasta posibilitate

Vineri, 24 August 2012, ora 17:17
1208 citiri
UE: Nu se negociaza un ajutor nou pentru Spania, dar se analizeaza aceasta posibilitate

Comisia Europeana nu desfasoara negocieri cu Spania pentru acordarea unui nou ajutor financiar, in afara celui deja convenit pentru recapitalizarea bancilor spaniole, si nici nu se asteapta ca guvernul de la Madrid sa solicite in curand un nou program de asistenta financiara, a declarat, vineri, Simon O'Connor, purtatorul de cuvant pentru Afaceri Economice al Comisiei Europene.

Reactia oficialului european vine ca raspuns la informatia publicata de o agentie de presa, care afirma ca exista negocieri in curs pentru un nou ajutor destinat Spaniei, potrivit Agerpres.

Oficialii europeni sustin UE analizeaza mai multe "piste" pentru un nou program de sustinere a Spaniei, eventual sub forma unor interventii pe piete, in schimbul unui memorandum cu noi conditii impuse autoritatilor de la Madrid.

Oficialii au precizat ca "nu au loc negocieri oficiale, intrucat nu exista o solicitare formala din partea Spaniei, dar exista piste de reflexie asupra unui program de ajutor dincolo de sectorul bancar", relateaza Mediafax.

Liderii din zona euro si-au dat acordul, pe 20 iulie, pentru un ajutor de 100 de miliarde de euro destinat bancilor spaniole, afectate de spargerea unei bule speculative imobiliare. Cu toate acestea, s-au amplificat presiunile pietei financiare asupra Spaniei pentru ca tara sa ceara un ajutor mai amplu.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

De asemenea, premierul spaniol Mariano Rajoy "pare sa pregateasca opinia publica" pentru aceasta eventualitate, dupa ce mult timp a dat asigurari ca tara nu va avea nevoie de un plan de salvare.

"Optiunea care se contureaza este nu un program complet, ci un memorandum privind un plan limitat de interventii pe piata", a indicat sursa.

Discutiile ar urma sa se concentreze pe continutul memorandumului si conditiile care vor fi incluse, care s-ar putea referi la recomandarile facute in primavara de Comisia Europeana in domeniul bugetului, in special in privind pensiilor, liberalizarea anumitor profesii sau a anumitor sectoare, cum sunt cele de gaze si electricitate.

Pe data de 3 august, premierul spaniol Mariano Rajoy nu a exclus posibilitatea ca tara sa sa solicite din nou sprijin financiar din partea UE pentru a-si reduce costurile de finantare, dar a precizat ca o asemenea decizie va fi luata numai dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) va furniza detaliile cu privire la masurile pe care le are in vedere pentru atenuarea crizei datoriilor.

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro

Guvernul spaniol va transfera in administrarea fondului national de recapitalizare a bancilor activele neperformante care vor fi scoase din portofoliile institutiilor de credit aflate in dificultate si care vor primi asistenta financiara de la Uniunea Europeana.

Spania creeaza "bad bank" pentru administrarea activelor neperformante ale bancilor

Criza datoriilor, motiv de intalnire intre liderii europeni

#Spania ajutor financiar, #UE ajutor financiar Spania, #Spania ajutor recapitalizare banci , #Spania