Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE incearca o noua strategie in Spania, pentru a combate criza datoriilor

UE incearca o noua strategie in Spania, pentru a combate criza datoriilor


Liderii UE incearca in Spania o noua strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, acordand un termen mai indelungat pentru reducerea deficitului bugetar, dupa ce masurile dure de austeritate au starnit valuri de proteste si o nemultumire profunda in Grecia, potrivit unei analize Bloomberg.

Termenul pana la care premierul spaniol Mariano Rajoy trebuie sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB a fost extins cu un an, pana in 2014. Guvernul de la Madrid a anuntat recent noi masuri de austeritate cu un impact de 65 miliarde euro asupra deficitului, precum cresterea TVA de la 18% la 21%, scaderea ajutoarelor de somaj si reducerea numarului consilierilor de pe langa autoritatile locale cu o treime.

Totodata, Europa a acceptat sa ridice tinta de deficit bugetar a Spaniei pentru acest an la 6,3% din PIB, de la 5,3% din PIB, insa au recomandat Madridului sa accelereze scaderea indicatorului.

Concesiile acordate Spaniei de UE incurajeaza sperantele Irlandei si Portugaliei ca ar putea obtine la randul lor mai mult timp pentru ajustarea finantelor publice, dupa ce strategia dura promovata de Germania in cazul Greciei a declansat miscari violente impotriva austeritatii.

"Europenii invata din propriile greseli. Batul este necesar, dar momeala este si ea de folos", comenteaza Christian Schultz, senior economist la Berenberg Bank, Londra, si fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE).

Actiunile spaniole au inchis miercuri in urcare, iar costurile de finantare au scazut pe piata secundara.

Intre timp, Spania finalizeaza negocierile cu celelalte state din zona euro pentru o linie de finantare estimata la 100 miliarde euro, destinata recapitalizarii sectorului bancar aflat in pragul colapsului dupa prabusirea pietei imobiliare.

Pachetul va cuprinde o restructurare a sistemului bancar spaniol si va consolida supravegherea internationala a modului in care se cheltuiesc banii in tara.

Liderii europeni nu au respins nici posibilitatea de a permite fondurilor de urgenta ale zonei euro sa cumpere obligatiuni de stat spaniole pentru a scadea costurile de finantare ale tarii, cat timp Rajoy isi va respecta angajamentele, printre care se numara transferarea unor prerogative ale Ministerului Economiei catre Banca Spaniei si garantarea independentei bancii centrale.

Rajoy face presiuni asupra celor 17 guverne regionale din Spania pentru a le determina sa contribuie mai mult la scaderea deficitului bugetar. Sanatatea si educatia sunt administrate de autoritatile regionale.

Chiar si dupa concesiile acceptate de liderii UE, unii economisti se tem ca masurile de austeritate ar putea impinge Spania intr-o recesiune prelungita, asemenea Greciei, unde PIB-ul scade constant inca de la sfarsitul anului 2008.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1058 ori