Standard & Poor's mentine ratingul suveran al Spaniei la BBB+

Marti, 12 Iunie 2012, ora 10:16
1008 citiri
Standard & Poor's mentine ratingul suveran al Spaniei la BBB+

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a anuntat luni ca mentine ratingul suveran al Spaniei la BBB+, dupa anuntul facut sambata ca un plan de ajutor european, ce ar putea sa se ridice la 100 de miliarde de euro, este elaborat pentru bancile sale.

Agentia a confirmat de asemenea perspectiva negativa asociata notei Spaniei, ceea ce inseamna ca are in vedere sa o coboare din nou, noteaza AFP.

"Valoarea fondurilor pe care Spania vrea sa le obtina corespunde estimarilor noastre de nevoi provizorii in doua scenarii, unul de baza si celalalt mai larg", a indicat agentia intr-un comunicat.

"Aceasta cerere de ajutor corespunde de asemenea previziunilor avute de noi atunci cand am degradat Spania la 26 aprilie", precizeaza agentia.

S&P a retrogradat atunci cu doua trepte ratingul tarii, ingrijorata cu privire la recesiunea ce ii complica obiectivele bugetare.

Aceasta decizie a retrogradat Madridul in categoria emitentilor de calitate medie, in masura de a face fata obligatiilor lor in mod adecvat.

Imprumutul ce ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro acordat de zona euro reduce riscul ca Spania sa-si asume direct pierderile bancilor in cauza, subliniaza in continuare agentia. Dar "el risca in schimb sa creasca nivelul datoriei publice" spaniole.

Odata cu criza, datoria publica a Spaniei a explodat, trecand de la 36,8% in 2008 la 68,5% la sfarsitul anului 2011, iar guvernul estimeaza ca va ajunge pana la 79,8% din PIB in acest an, aminteste AFP. Dar daca Spania va epuiza pachetul de 100 de miliarde de euro, datoria ei ar putea atunci urca pana la 90% din PIB.

In acelasi comunicat, S&P subliniaza de asemenea ca daca ajutorul pentru banci este furnizat de Mecanismul european de stabilitate (MES), care va fi operational in luna iulie, si nu de actualul fond de sprijin european (FESF), MES va avea prioritate fata de alti creditori ai Spaniei in rambursare.

Mai multi analisti au avertizat ca aceasta modificare i-ar putea speria pe donatorii de fonduri ordinari si descuraja sa cumpere datoria publica spaniola.

#Standard and Poors rating Spania, #rating spania , #Spania