Spaniolii sunt revoltati de cresterea somajului si cer demisia guvernului

Luni, 11 Martie 2013, ora 08:26
1185 citiri
Spaniolii sunt revoltati de cresterea somajului si cer demisia guvernului

Mii de manifestanti au protestat duminica in Spania, mai ales la Madrid si Barcelona, fata de cresterea somajului si austeritate, solicitand de asemenea reforme politice, la apelul marilor sindicate ale tarii, relateaza AFP.

Strigand "Guvernul, demisia!", protestatarii din Madrid au parcurs centrul capitalei, reunind cateva mii de functionari, angajati in transport sau medici si infirmieri care manifesteaza de cateva luni pentru apararea sanatatii publice.

Cele doua mari sindicate spaniole, UGT si Comisiones Obreras (CCOO), sustinuti de un colectiv de cetateni, au convocat adunari in 60 de orase, mai ales la Barcelona, "impotriva somajului si pentru reinnoirea democratiei".

"Problemele noastre actuale pot fi rezolvate doar prin schimbari politice", afirma o infirmiera in varsta de 52 de ani, Pilar Gomez, care protesta la Madrid acoperita cu un drapel republican rosu, galben si violet.

"Au lovit puternic in cetateni cu taierile bugetare in educatie, sanatate si serviciile sociale", a adaugat aceasta. "E motiv suficient pentru a manifesta tot timpul, insa trebuie sa fim mai numerosi".

La apelul sindicatelor sau a miscarilor cetatenilor, aceste proteste s-au inmultit in Spania impotriva politicii de austeritate aplicata de peste un an de guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy.

Mai multe cazuri de coruptie care au afectat Partidul Popular, aflat la putere, precum si familia regala, alimenteaza de asemenea nemultumirea unei parti a opiniei publice, in timp ce tara se clatina sub impactul somajului si al recesiunii.

Pentru a redresa datoria publica si sub presiunea partenerilor europeni, guvernul a lansat o cura de austeritate drastica cu scopul de a economisi 150 de miliarde de euro in trei ani, inainte de sfarsitul lui 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Spania rata somaj, #someri Spania proteste, #recesiune spania , #Spania