Spania vrea sa imbunatateasca accesul companiilor la finantare

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:29
1227 citiri
Spania vrea sa imbunatateasca accesul companiilor la finantare

Spania va prezenta in urmatoarele zile noi masuri pentru a imbunatati accesul companiilor la noi linii de creditare, a afirmat miercuri, in Parlament, ministrul economiei, Luis de Guindos.

"Guvernul va prezenta in cateva zile un pachet de masuri destinat stimularii pietei obligatiunilor pentru afaceri, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii, prin crearea unei piete fixe alternative", a explicat oficialul spaniol.

Temerile investitorilor privind situatia economiei spaniole a exclus practic bancile tarii de pe pietele internationale de capital, blocand creditarea catre companii.

Spania a intrat si mai mult in recesiune in al doilea trimestru, cand Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere de 0,4% in raport cu primul trimestru, dupa un declin de 0,3% in primele trei luni, potrivit cifrelor definitive publicate luna trecuta de Institutul national de statistica (Ine).

In ritm anual, economia spaniola (a patra economie din zona euro) a inregistrat in perioada aprilie - iunie 2012 o scadere de 1,3%, peste estimarile initiale care prognozau o scadere de un procent.

Spania intra in corzi: Recesiunea s-a agravat in trimestrul al doilea

Lipsita din 2008 de motorul sau de crestere, constructiile, Spania are probleme in a-si reveni din cea de-a doua recesiune in care a intrat in ultimii trei ani, in timp ce rata somajului a atins cel mai ridicat nivel din randul statelor industrializate (24,63%).

Spania: Somaj de peste trei ori mai mare decat in Romania

Guvernul spaniol mizeaza in acest an pe un recul al PIB de 1,5%, urmat de o contractie de 0,5% in 2013.

Acest context economic negativ, la care se adauga cresterea costurilor de finantare, sporesc probabilitatea ca in toamna autoritatile de la Madrid sa solicite un pachet de salvare complet, dupa linia de credit de 100 miliarde de euro pusa la dispozitie de zona euro pentru capitalizarea sectorului bancar, o suma care ar trebui deblocata in saptamanile urmatoare.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania acces companii finantare, #companii Spania, #masuri imbunatatire companii Spania, #economie spania, #Spania masuri stimulare economica , #Spania