Spania trebuie sa-si reduca urgent importurile, avertizeaza ministrul industriei

Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:52
1046 citiri
Spania trebuie sa-si reduca urgent importurile, avertizeaza ministrul industriei

Spania trebuie sa-si reduca urgent importurile pentru a ajusta deficitul comercial, a avertizat ministrul spaniol al industriei, intr-un editorial publicat duminica.

"Nu exista vreun alt stat european care sa aiba atat de mult nevoie sa reduca imediat si semnificativ importurile", a scris ministrul socialist Miguel Sebastian,  intr-un articol publicat in cotidianul de centru-dreapta La Razon.

Deficitul de cont curent al Spaniei, un indicator al comertului cu exteriorul, a scazut in noiembrie la 8,54 miliarde euro fata de nivelul de 10,8 miliarde euro din aceeasi perioada a anul trecut, dar a crescut comparativ cu octombrie, cand a fost de 7,9 miliarde euro.

Sebastian a reiterat ca spaniolii ar trebui sa cumpere produse si servicii spaniole, pentru a ajuta statul in incercarea de a scoate cat mai repede tara din recesiune.

El a spus ca prin cumpararea de produse spaniole s-ar reduce importurile, in timp ce deficitul comercial ar scadea fara a se pierde locuri de munca.

In 2007, Spania a avut al doilea deficit de cont curent din lume, in termini nominali, fiind depasita doar de Statele Unite, in contextul in care activitatea din sectorul constructiilor si consumul au atins cele mai inalte niveluri, inainte de a suferi o corectie majora incepand de anul trecut.

Deficitul comercial, care contribuie in cea mai mare parte la deficitul de cont curent, a scazut la 5,33 miliarde euro in noiembrie 2008, de la 7,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului anterior.

#spania, # reducere, # impozite, # deficit comercial , #Spania