Spania nu scapa de probleme economice. PIB-ul a scazut cu 0,4% in T3

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:58
1581 citiri
Spania nu scapa de probleme economice. PIB-ul a scazut cu 0,4% in T3

Economia Spaniei isi continua contractia pentru al cincilea trimestru. In trimestrul trei din 2012, PIB-ul a scazut cu 0,4% fata de trimestrul doi, iar Banca Spaniei estimeaza o reducere cu 1,7% fata de trimestrul trei din 2011.

Desi analistii preconizau o reducere mai mare a PIB-ului, de 0,7%, incertitudinile privind Spania persista, iar presiunile cresc asupra premierului Mariano Rajoy pentru a cere un plan de salvare european, scrie Bloomberg, citata de Agerpres.

"Progresele nu sunt convingatoare, exista in prezent incertitudini ample privind Spania, legate de sectorul bancar, situatia finantelor publice si fundamentele economice, ceea ce sugereaza ca se apropie data cand Spania va solicita ajutor international", a declarat economistul Ebrahim Rahbari, de la Citigroup, in Londra.

Spania: Moody's retrogradeaza cinci regiuni, printre care Catalonia

Randamentele obligatiunilor spaniole pe zece ani au crescut marti dimineata cu sase puncte de baza, la 5,52%, fata de nivelul record de 7,75% inregistrat in 27 iulie, la o zi dupa ce Spania a semnat documentul ce stabileste conditiile acordarii liniei de credit de 100 miliarde de euro pentru banci.

Economia spaniola s-a contractat probabil cu 1,7% in trimestrul trei din 2012 comparativ cu perioada similara din 2011, din cauza nivelului ridicat al somajului, a estimat marti Banca Spaniei.

"Cererea interna slaba si accesul dificil la credite descurajeaza investitiile si aceasta ameninta redresarea economica pe termen lung. Perspectiva asupra economiei spaniole este ingrijoratoare din cauza scaderii salariilor, a somajului ridicat si a masurilor de austeritate, care vor afecta perspectivele de crestere de anul viitor", a explicat economistul Jesus Castillo, de la Natixis in Paris.

#criza economica Spania, #scadere PIB Spania, #contractie economica Spania , #Spania

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  6. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  7. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  8. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. 30 de milioane de euro din PNRR pentru licee, pierduți de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Ce acuzații aduc cei care au scris proiectele de finanțare