Spania nu scapa de probleme economice. PIB-ul a scazut cu 0,4% in T3

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 17:58
1581 citiri
Spania nu scapa de probleme economice. PIB-ul a scazut cu 0,4% in T3

Economia Spaniei isi continua contractia pentru al cincilea trimestru. In trimestrul trei din 2012, PIB-ul a scazut cu 0,4% fata de trimestrul doi, iar Banca Spaniei estimeaza o reducere cu 1,7% fata de trimestrul trei din 2011.

Desi analistii preconizau o reducere mai mare a PIB-ului, de 0,7%, incertitudinile privind Spania persista, iar presiunile cresc asupra premierului Mariano Rajoy pentru a cere un plan de salvare european, scrie Bloomberg, citata de Agerpres.

"Progresele nu sunt convingatoare, exista in prezent incertitudini ample privind Spania, legate de sectorul bancar, situatia finantelor publice si fundamentele economice, ceea ce sugereaza ca se apropie data cand Spania va solicita ajutor international", a declarat economistul Ebrahim Rahbari, de la Citigroup, in Londra.

Spania: Moody's retrogradeaza cinci regiuni, printre care Catalonia

Randamentele obligatiunilor spaniole pe zece ani au crescut marti dimineata cu sase puncte de baza, la 5,52%, fata de nivelul record de 7,75% inregistrat in 27 iulie, la o zi dupa ce Spania a semnat documentul ce stabileste conditiile acordarii liniei de credit de 100 miliarde de euro pentru banci.

Economia spaniola s-a contractat probabil cu 1,7% in trimestrul trei din 2012 comparativ cu perioada similara din 2011, din cauza nivelului ridicat al somajului, a estimat marti Banca Spaniei.

"Cererea interna slaba si accesul dificil la credite descurajeaza investitiile si aceasta ameninta redresarea economica pe termen lung. Perspectiva asupra economiei spaniole este ingrijoratoare din cauza scaderii salariilor, a somajului ridicat si a masurilor de austeritate, care vor afecta perspectivele de crestere de anul viitor", a explicat economistul Jesus Castillo, de la Natixis in Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica Spania, #scadere PIB Spania, #contractie economica Spania , #Spania