Spania neaga si in ultimul ceas: Nu avem nevoie de salvare

Joi, 21 Iunie 2012, ora 10:15
947 citiri
Spania neaga si in ultimul ceas: Nu avem nevoie de salvare

Cristobal Montoro, ministrul de Finante al Spaniei, a insistat din nou ca tara nu are nevoie de un pachet complet de asistenta financiara, chiar daca au urcat semnificativ costurile de creditare.

In plus, se asteapta ca Madridul sa solicite oficial ajutorul partenerilor sai cu ocazia reuniunii Eurogrupului ce va avea loc joi, la Luxemburg.

Randamentul pentru obligatiunile guvernamentale spaniole cu scadenta pe zece ani a scazut miercuri la 6,73%, sub nivelul de aproape 7% inregistrat luni, un nivel pe care multi analisti il considera nesustenabil pe termen lung, pe fondul ingrijorarilor ca problemele din sistemul bancar vor forta autoritatile de la Madrid sa solicite un pachet de sprijin similar cu cel acordat Greciei.

Dar Cristobal Montoro a dat asigurari in Parlament ca Spania nu va avea nevoie de un pachet de asistenta financiara "deoarece nu este nevoie sa fie salvata".

Joi, Spania va testa increderea investitorilor emitand obligatiuni guvernamentale de doua miliarde de euro, cu scadenta in 2014, 2015 si 2017.

Ministrul spaniol de finante sustine ca Spania este acum intr-o situatie mai buna pentru a se confrunta cu criza datorita masurilor de austeritate, a reformelor de pe piata muncii si din sectorul bancar pe care guvernul le-a adoptat din decembrie.

Diferenta dintre dobanzile cerute de investitori pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale spaniole pe zece ani si dobanzile pentru obligatiunile germane a atins recent nivelul record de 548 puncte de baza, pe fondul ingrijorarilor legate de situatia sistemului bancar spaniol.

Cu toate acestea, Montoro a subliniat recent ca bancile spaniole nu au nevoie de fonduri "excesive" pentru recapitalizare si totodata a respins ca imposibila salvarea economiei spaniole, a patra ca marime din zona euro.

Spania trebuie sa refinanteze in acest an datorii in valoare de aproximativ 82 miliarde de euro, ajutand in acelasi timp regiunile spaniole sa ramburseze datorii in valoare de aproximativ 16 miliarde de euro care ajung la maturitate in a doua jumatate a acestui an. In plus, guvernul de la Madrid vrea sa injecteze 19 miliarde de euro in grupul bancar Bankia si sa recapitalizeze intregul sistem bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor financiar, #Spania asistenta financiara, #Spania obligatiuni, #Spania datorii, #Spania Eurogrup , #Spania