Spania mizeaza pe o crestere economica de peste 3% in ciuda crizei din Catalonia

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 13:42
1578 citiri
Spania mizeaza pe o crestere economica de peste 3% in ciuda crizei din Catalonia
Foto: CC0 Creative Commons

Ministrul spaniol al Economiei, Luis De Guindos, a declarat, joi, ca se asteapta la o crestere economica de putin peste 3% in acest an, in pofida crizei din Catalonia, transmite Reuters.

Economia spaniola, a patra mare economie a zonei euro, a inregistrat un ritm anual de crestere de 3,2% in 2015 si 2016, iar o crestere de 3% in acest an ar fi superioara celei inregistrate de alte state mari din zona euro.

Catalonia ar urma sa treaca de vineri sub conducerea directa a Madridului, dupa tentativa de separatism pe care instantele spaniole au declarat-o neconstitutionala. Executivul central intentioneaza sa demita Executivul catalan si sa transfere competentele catre ministerele de la Madrid, sa preia controlul asupra politiei catalane, sa puna sub tutela Parlamentul regional si media publice regionale si sa organizeze alegeri in sase luni.

Luis De Guindos a declarat pentru postul de radio Cadena Ser ca, daca planurile Guvernului de la Madrid privind exercitarea conducerii directe in Catalonia se vor derula cu bine, spera ca in saptamanile urmatoare sa fie reluata dezbaterea si adoptarea bugetului pe 2018.

Ministrul spaniol al Economiei a mai spus ca o vanzare partiala a bancii de stat Bankia este posibila pana la finele acestui an, daca va fi rezolvata criza din Catalonia. Pana la finele lui 2019, Guvernul de la Madrid trebuie sa privatizeze Bankia, in incercarea de a-si recupera fondurile furnizate cu ocazia sprijinirii acestei banci in 2012.

Separat, Institutul national de statistica din Spania (INE) a anuntat ca, in trimestrul al treilea, rata somajului a scazut la 16,38%, de la 17,2% in trimestrul al doilea, aceasta fiind cea mai mica rata a somajului inregistrata de Spania in ultimii noua ani.

De asemenea, in trimestrul al treilea al acestui an, Spania a depasit pragul de 19 milioane persoane ocupate, pentru prima data in ultimii opt ani. Cresterea economica robusta inregistrata dupa ce Spania a iesit din recesiune a dus la crearea mai multor locuri de munca, a explicat INE.

#Spania crestere economica , #Spania