Spania cere bani sa ajute bancile

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 17:44
1179 citiri
Spania cere bani sa ajute bancile

Guvernul Spaniei va cere 40-42,5 miliarde de euro de la tarile zonei euro pentru a sustine sectorul bancar confruntat cu probleme, au declarat surse din executivul de la Madrid.

Tarile din zona euro au anuntat in iunie pana la 100 de miliarde de euro pentru Spania, fondurile urmand sa fie folosite la sprijinirea sectorului bancar spaniol, lovit puternic de criza domeniului imobiliar, potrivit publicatiei locale El Pais.

Spania va folosi 37 de miliarde de euro pentru cele patru banci nationalizate, Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa si Banco de Valencia, iar 2,5 miliarde de euro pentru recapitalizarea unei institutii infiintate recent pentru activele toxice, scrie El Pais.

Fonduri de inca 2-3 miliarde euro ar putea fi utilizate pentru alte banci care ar avea nevoie de ajutorul statului.

Potrivit El Pais, autoritatile europene vor transfera 35 de miliarde de euro unui fond al statului spaniol la mijlocul lunii decembrie, in schimbul unor concedieri masive la cele patru banci.

Secretarul de stat din Ministerul de Finante al Economiei Miguel Temboury a declarat saptamana trecuta ca Spania va accesa, probabil, mai putin de 40 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor.

#ajutor financiar banci Grecia, #zona euro banci Grecia , #Spania