Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central

Marti, 28 August 2012, ora 17:16
1425 citiri
Spania: Catalonia cere un ajutor de 50 miliarde de euro de la guvernul central

Executivul regional al Cataloniei, regiune bogata din nord-estul Spaniei, a anuntat marti ca va cere un ajutor financiar de 5,023 miliarde de euro de la guvernul central, informeaza AFP si AP.

'Guvernul regional a decis sa ceara participarea la fondul de lichiditati' creat de Madrid pentru a veni in ajutorul regiunilor, a explicat purtatorul de cuvant Francesc Homs in cadrul unei conferinte de presa la Barcelona.

Catalonia, care intampina dificultati de finantare, la fel ca numeroase alte regiuni ale tarii, a dat totodata asigurari ca solicita acest ajutor 'fara a accepta conditii politice' in schimb, in conditiile in care regiunea depune eforturi acerbe pentru a-si mentine statutul autonom, noteaza AFP.

Catalonia este prima regiune spaniola care da oficial cifre privind apelul sau de ajutor, dar si alte regiuni ca Valencia sau Murcia si-au anuntat intentii similare, iar economistii se asteapta la noi solicitari de ajutor.

Datoria Cataloniei depasea 40 de miliarde de euro la finele primului trimestru al lui 2012. Regiunea a incheiat anul 2011 cu un deficit de 3,7% din PIB, iar pentru al doilea semestru al anului in curs scadenta datoriei se ridica la 5,75 miliarde de euro. Luna trecuta, Catalonia a fost nevoita sa suspende subventiile sociale, dupa ce in vara anului trecut anuntase deja reduceri drastice, inclusiv 10% din bugetul sanatatii, in vederea realizarii de economii de un miliard de euro.

Guvernul de la Madrid a creat in iulie un fond de 18 miliarde de euro pentru a ajuta regiunile sa-si achite datoriile.

#ajutor financiar Spania, #Catalonia ajutor financiar Spania, #recesiune spania , #Spania