Spania atinge cel mai inalt nivel al creditelor neperformante din ultimii 50 de ani

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:52
1243 citiri
Spania atinge cel mai inalt nivel al creditelor neperformante din ultimii 50 de ani

Procentul creditelor neperformante (NPL) aflate in portofoliul bancilor spaniole a ajuns, in iulie, la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 50 de ani, aproape unu din zece imprumuturi fiind considerat riscant, arata datele Bancii Centrale a Spaniei.

Creditele neperformante (in principal credite imobiliare susceptibile de a nu putea fi rambursate) au urcat in iulie la 169,3 miliarde de euro, de la 164,4 miliarde de euro in iunie, astfel ca procentul NPL a crescut de la 8,96 in mai la 9,42% in iunie, iar in iulie s-a situat la 9,86%.

In aceste conditii, procentul creditelor neperformante a inregistrat cel mai ridicat nivel de cand Banca Centrala a Spaniei a inceput publicarea datelor, in 1962.

Bancile spaniole se confrunta cu un nou val de credite neperformante pe masura ce guvernul de la Madrid implementeaza o serie de masuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confrunta deja gospodariile la rambursarea creditelor.

In plus, rata somajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma sa continue sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe consumatori si gospodarii.

Rata somajului in Spania a urcat la 24,6% in trimestrul doi din 2012, cel mai ridicat nivel din 1976, a anuntat vineri Institutul National de Statistica.

Spania: Somaj de peste trei ori mai mare decat in Romania

Spania (a patra economie din zona euro) continua sa sufere pe plan economic de pe urma consecintelor spargerii bulei speculative de pe piata imobiliara in 2008, care a provocat prabusirea vanzarilor de locuinte cu 32,6% in 2008 si cu 17,8% in 2009. Se estimeaza ca in prezent exista in Spania aproximativ un milion si jumatate de locuinte nevandute (noi si vechi).

Spania nu mai vrea sa adopte alte masuri de austeritate, potrivit ministrului de Finante Luis de Guindos, in contextul in care guvernul de la Madrid se confrunta cu proteste masive.

Spania refuza noi masuri de austeritate, pe fondul protestelor masive

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.

Bancile care opereaza in Spania au imprumutat in august de la Banca Centrala Europeana o suma record pentru a 11-a luna consecutiv, arata datele publicate vineri de Banca Centrala a Spaniei, transmit Dow Jones Newswires si Bloomberg.

Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au ajuns luna trecuta la 388,7 miliarde de euro (506,4 miliarde de dolari), de la 375,6 miliarde de euro in iulie.

In schimb, depozitele bancilor spaniole la BCE s-au redus in luna iulie la 26,6 miliarde de euro de la 27,7 miliarde euro in luna anterioara.

#Spania credite neperformante, #spania somaj, #Spania masuri austeritate , #Spania