Spania are sanse mici sa obtina joi doua mld. euro de pe piata de obligatiuni

Marti, 05 Iunie 2012, ora 16:13
1325 citiri
Spania are sanse mici sa obtina joi doua mld. euro de pe piata de obligatiuni

Nivelul record al dobanzilor la care se imprumuta Spania reprezinta o dovada ca tara nu mai are acces pe piata de obligatiuni, a declarat marti ministrul spaniol al Bugetului, Cristobal Montoro, transmite AFP.

Spania va testa joi pietele de obligatiuni printr-o emisiune de bonduri pe termen mediu si lung prin care spera sa stranga pana la doua miliarde de euro.

"Ceea ce arata prima de risc (diferenta dintre dobanda la care se imprumuta Spania comparativ cu Germania) este ca poarta pietei de obligatiuni este inchisa pentru Spania. Prima de risc arata ca statul spaniol are o problema in accesarea pietelor, intr-un moment in care trebuie sa-si refinanteze datoriile", a declarat Cristobal Montoro pentru postul de radio Onda Cero.

Diferenta dintre dobanzile cerute de investitori pentru a cumparat obligatiuni guvernamentale spaniole pe 10 ani si dobanzile pentru obligatiunile germane a atins vineri nivelul record de 548 puncte de baza, pe fondul ingrijorarilor ca problemele din sistemul bancar vor forta autoritatile de la Madrid sa solicite un pachet de sprijin similar cu cel acordat Greciei.

Cu toate acestea, Montoro a subliniat ca bancile spaniole nu au nevoie de fonduri "excesive" pentru recapitalizare si totodata a respins ca imposibila salvarea economiei spaniole, a patra ca marime din zona euro. "Spania nu poate fi salvata in sensul tehnic al termenului si nici nu are nevoie de asa ceva. Ce avem nevoie este ca institutiile europene sa caute procedurile prin care recapitalizarea bancilor va duce la cresterea integrarii europene", a spus Cristobal Montoro.

Spania trebuie sa refinanteze in acest an datorii in valoare de aproximativ 82 miliarde de euro, ajutand in acelasi timp regiunile spaniole sa ramburseze datorii in valoare de aproximativ 16 miliarde de euro care ajung la maturitate in a doua jumatate a acestui an. In plus, guvernul de la Madrid vrea sa injecteze 19 miliarde de euro in grupul bancar Bankia si sa recapitalizeze intregul sistem bancar.

#obligatiuni spania, #imprumut Spania piete de obligatiuni , #Spania