Spania ar putea avea in 2009 primul deficit fiscal din ultimii cinci ani

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 16:30
1067 citiri
Spania ar putea avea in 2009 primul deficit fiscal din ultimii cinci ani

Spania va inregistra un deficit in 2009, pentru prima data din 2004, pentru ca guvernul a cheltuit excedentul pe un pachet de stimuli in incercarea de a evita recesiunea, a declarat ministrul economiei intr-un interviu publicat luni, informeaza Reuters. Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes , estimeaza pentru 2009 un deficit intre 1% si 2% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu estimarile anterioare, ce se refereau la un excedent de 0,8%, in contextul in care Spania inregistreaza cea mai grava incetinire economica din ultimii 15 ani.


"Sectorul imobiliar nu este singura problema, din moment ce am inregistrat si o scadere a consumului. Adaugati conditiile mai dificile de creditare si reducerea lichiditatii si veti vedea de ce economia a fost atat de grav afectata", a declarat acesta pentru cotidianul El Economista.


Spania a inregistrat in 2007  cel de-al doilea excedent bugetar din zona euro, de 2,2% din PIB, in contextul in care economia a crescut mai rapid decat in alte mari tari dezvoltate.


Trecerea de la excedent la deficit a avut loc in urma unui pachet de stimuli economici in valoare de 40 miliarde euro pentru perioada 2008-2010, pentru a impiedica scaderea sectorului proprietatilor si a celui de creditare.


Pachetul urmareste sa sustina piata ipotecara si cheltuielile de consum prin reduceri de taxe si prin credite cu valori reduse acordate intreprinderilor mici.