Spania apeleaza pentru prima data la fondul de rezerva pentru plata pensiilor

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:45
1090 citiri
Spania apeleaza pentru prima data la fondul de rezerva pentru plata pensiilor

Guvernul spaniol va utiliza pentru prima data fondul de rezerva al sistemului de pensii pentru a asigura platile si a finanta cresterea cu 1% a pensiilor din sistemul public.

Executivul va scoate 3 miliarde euro din fondul de rezerva, care a acumulat 67 miliarde euro, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, transmite Bloomberg.

Cabinetul condus de Mariano Rajoy a majorat pensiile cu 1% in bugetul pe 2013, prezentat joi, si a indicat ca pensionarii vor fi compensati suplimentar daca inflatia va depasi prognoza.

"Fondul de rezerva exista pentru a fi utilizat. Din punct de vedere politic, este foarte important sa mentinem puterea de cumparare a pensionarilor", a spus ministrul Finantelor Cristobal Montoro.

Rezerva fondului de pensii investeste in principal in obligatiuni guvernamentale spaniole si detine in prezent aproximativ 10% din datoriile guvernului central. Rezerva a fost creata in anul 2000 pentru a asigura sistemul de pensii pe fondul imbatranirii populatiei.

Decizia guvernului spaniol marcheaza prima utilizare a fondului de la infiintare, dupa ce somajul a ajuns la 25%, iar recesiunea afecteaza grav veniturile sistemului de transferuri sociale.

"Decizia creste presiunea asupra guvernului spaniol, care ar putea fi nevoit sa ceara ajutor extern din moment ce utilizarea fondului echivaleaza cu o reducere a resurselor unui creditor al statului", comenteaza un analist spaniol, citat de Bloomberg.

Spania anunta cel mai sever program de austeritate

Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a scazut joi la 5,95%, de la 6,06%. Costurile de finantare ale Spaniei au scazut cu 0,46 puncte procentuale dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat un plan de reducere a dobanzilor pentru statele aflate in dificultate prin achizitii masive de obligatiuni de pe piete, conform Mediafax.

Inflatia din Spania a fost de 2,7% in august, iar din septembrie a intrat in vigoare o majorare a TVA de la 18% la 21%.

Din cauza somajului ridicat, guvernul spaniol estimeaza ca 1,7 milioane de familii nu au niciun membru care lucreaza, astfel ca pensia reprezinta singura sursa de venit pentru o parte a populatiei.

Proteste masive in Spania si Grecia: Europa cauta solutii

"Garantam veniturile a aproape 10 milioane de oameni care traiesc din acele pensii", a spus Cristobal Montoro, ministrul Finantelor.

Sistemul public din Spania are de platit anul viitor pensii de 122 miliarde euro, iar 60% din bugetul de stat reprezinta cheltuieli sociale. Bugetul propus joi tinteste un deficit bugetar de 4,5% anul viitor, fata de 6,3% in acest an, inghetand salariile din sectorul public si majorand taxele, inclusiv prin introducerea unui impozit pe castigurile la loterie.

#Spania criza financiara, #Spania pensii, #Spania bani pensii, #Spania buget , #Spania