Spania a reintrat in recesiune in primul trimestru, potrivit bancii centrale

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:02
1091 citiri
Spania a reintrat in recesiune in primul trimestru, potrivit bancii centrale

Spania a reintrat in recesiune in primul trimestru, la doi ani dupa revenirea la crestere economica, a declarat marti guvernatorul bancii centrale spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a confirmat ca declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la inceputul lui 2012.

"Agravarea crizei datoriilor, incepand din vara trecuta, a intrerupt revenirea fragila a economiei", a afirmat Ordonez intr-un discurs, transmite AFP.

Dupa contractia din ultimul trimestru din 2011, tendinta negativa a continuat in primele luni din acest an, ceea ce inseamna ca economia spaniola se afla din nou in recesiune, a adaugat guvernatorul.

Doua trimestre consecutive de contractie a PIB indica intrarea tarii in recesiune.

Datele preliminare referitoare la evolutia economiei spaniole in primul trimestru vor fi publicate la sfarsitul lunii aprilie.

"Asa cum s-a intamplat in 2008 si 2009, principala slabiciune a economiei Spaniei este cererea interna", a subliniat Ordonez. Piata interna este afectata de nivelul foarte ridicat al somajului, de circa 23%.

Dupa o crestere economica de numai 0,7% in 2011, guvernul de la Madrid anticipeaza pentru acest an o contractie a PIB de 1,7%, cu crestere economica negativa in primele doua trimestre.

In acest context dificil, guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar in acest an la 5,3% din PIB, de la 8,51% in 2011. Pentru 2013, tinta deficitului bugetar este de 3%, considerata deja nerealista de numerosi analisti.

Spania a imprumutat marti 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 si 18 luni, la randamente in crestere puternica . Pentru titlurile pe termen de 12 luni randamentul obtinut a fost de 2,6% (fata de 1,4% in 20 martie), iar pentru titlurile pe 18 luni randamentul a atins 3,1% (fata de 1,7% in martie).

Guvernul de la Madrid urmeaza sa efectueze joi o alta emisiune de obligatiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea sa obtina 5,5 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune Spania raport banca centrala, #recesiune Spania 2012 , #Spania