Spania a imprumutat 2 mld. euro prin plasare de obligatiuni

Joi, 07 Iunie 2012, ora 16:02
861 citiri
Spania a imprumutat 2 mld. euro prin plasare de obligatiuni

Spania a imprumutat joi doua miliarde euro prin plasarea de obligatiuni la diverse maturitati, atingand fara probleme tinta propusa, insa costurile de finantare au urcat simtitor, depasind 6% pentru titlurile cu scadenta la zece ani, transmite Bloomberg.

Trezoreria de la Madrid a atras finantare pe zece ani la un randament mediu de 6,044%, fata de 5,743% la ultima operatiune cu aceasta maturitate, din 19 aprilie. Randamentul la zece ani de pe piata secundara era de 6,14% inaintea licitatiei.

Totodata, statul spaniol a atras fonduri cu scadenta in 2014 la un randament de 4,335%, respectiv 2016 la 5,353%.

Oferta de titluri la zece ani a fost suprasubscrisa de aproape 3,3 ori, fata de 2,4 in aprilie, iar plasamentele la doi si patru ani au fost suprasubscrise de 4,2 ori, respectiv 2,5 ori.

Guvernul a imprumutat astfel 2,07 miliarde euro, usor peste tinta de doua miliarde euro.

Ministrul spaniol al Bugetului, Cristobal Montoro, a declarat recent ca Spania nu mai are acces la finantare din piete si a cerut institutiilor europene sa contribuie la sprijinriea bancilor din tara.

Pe masura ce costurile de finantare ale Spaniei se apropie de pragul critic de 7% care a fortat Grecia, Portugalia si Irlanda sa solicite ajutor extern, guvernul de la Madrid depinde in tot mai mare masura de lichiditate de la bancile locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania obligatiuni, #Spania imprumut plasare obligatiuni , #Spania