Situatia bancilor spaniole ar putea fi mai grava decat in testele de stres

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:46
1231 citiri
Situatia bancilor spaniole ar putea fi mai grava decat in testele de stres
Foto: The Guardian

Bancile spaniole ar putea sa aiba pierderi mult mai mari decat au prognozat testele de stres, in cazul in care criza economica se accentueaza.

Creditele neperformante au atins un nou nivel record de 169,3 miliarde de euro, adica 9,86% din totalul imprumuturilor acordate de banci, in luna iulie.

Proportia creditelor neperformante s-a marit constant in ultimele 16 luni, iar cresterea este majora daca se tine cont ca in decembrie 2006, inainte de aparitia problemelor pe piata imobiliara, imprumuturile nerentabile erau doar 0,72% din totalul creditelor, scrie Bloomberg.

Consultantii in management Oliver Wyman au realizat in cadrul testelor de stress un scenariu care prevede o contractie totala a economiei spaniole de 6,5% intre 2012 si 2014. Guvernul si banca centrala a Spaniei au acordat insa acestui scenariu o probabilitate de doar 1% de a se produce in realitate.

Analistii Nomura si Citgroup considera totusi ca acest scenariu este deja fezabil, tinand cont de noile taieri bugetare si conditiile economice actuale.

"Nu poti sa aplici o probabilitate de 1% unui scenariu care deja este realist", a declarat Silvio Peruzzo, economist la Nomura, responsabil pentru regiunea europeana. El estimeaza ca PIB-ul Spaniei se va micsora cu 6,2% intre 2012 si 2014.

Dupa ce Spania a anuntat ca bancile sale au nevoie de un ajutor de 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Standard & Poor's a redus ratingul tarii cu doua niveluri, pana la BBB-, la un pas de ratingul de "junk", considerand ca nu este clar inca cine va suporta costurile recapitalizarii bancilor.

Agentia a scazut si ratingul a 11 banci spaniole, inclusiv al Banco Santander si al Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, care sunt si cele mai mari ale tarii.

#probleme banci Spania, #rating spania, #test stress Spania, #criza spania , #Spania