Salariile Casei Regale a Spaniei, facute publice: Vezi cat castiga regele

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 15:30
3291 citiri
Salariile Casei Regale a Spaniei, facute publice: Vezi cat castiga regele

Pentru prima oara de la adoptarea Constitutiei spaniole (in 1978, n.r.) si reinstaurarea monarhiei, administratia Coroanei spaniole a facut miercuri publice cheltuielile familiei regale.

Din acestea rezulta ca monarhul, regele Juan Carlos, primeste un venit brut de 292.752 de euro pe an, in vreme ce printul mostenitor Felipe - un venit brut anual de 146.375,50 de euro, arata postul public de televiziune.

Sumele, primite de rege si print in 12 plati lunare, includ cheltuielile de reprezentare si sunt supuse impozitelor pe venit, potrivit legislatiei spaniole.

Mai mult, de la Palatul Zarzuela au aparut tot miercuri si cheltuielile printesei Letizia, precum si ale infantelor Elena si Cristina, care primesc in total 375.000 de euro pe an.

Suma totala de 814.128 de euro, care constituie veniturile membrilor familiei regale, asimilabile salariilor, reprezinta 9,65% din totalul sumei de 8,43 de milioane de euro acordat Casei Regale, potrivit bugetului de stat in 2011.

Aproape jumatate din totalul acestui buget constituie cheltuielile cu personalul, se mai arata in datele facute publice miercuri.

Casa Regala isi doreste mai multa transparenta

Pe fondul scandalului de deturnare de fonduri publice in care se presupune ca ar fi implicat ginerele regilor Spaniei, Inaki Urdangarin, sotul infantei Cristina, Casa Regala a publicat cheltuielile si veniturile membrilor sai, insistand asupra faptului ca nici acesta din urma, si nici fostul sot al infantei Elena, Jaime de Marichalar, nu au perceput vreun venit din bugetul destinat Coroanei.

De altfel, Casa Regala nu este obligata sa publice si sa detalieze cheltuielile, insa reprezentantii acesteia sustin ca s-a dorit acest lucru inca din 2010, in spiritul unei mai mari transparente a institutiei, si pentru a se adapta vremurilor.

Constitutia spaniola permite regelui Juan Carlos sa distribuie liber sumele atribuite Casei Regale, potrivit bugetului de stat.

Casa Regala, ca si legislativul, nu se supune controlului Curtii de Conturi, insa cheltuielile sunt verificate de un inspector, care redacteaza rapoarte trimestriale.

#Casa Regala Spania, #salarii familia regala, #buget 2012 Casa Regala , #Spania