Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P: Investitorii ar trebui sa vanda repede actiunile detinute la companii din Spania

S&P: Investitorii ar trebui sa vanda repede actiunile detinute la companii din Spania


Oricine detine actiuni ale unor companii din Spania ar trebui sa vanda repede, inainte ca guvernul de la Madrid sa fie nevoit sa ceara un ajutor masiv pentru economie de la UE si FMI, potrivit analistilor S&P.

Randamentele obligatiunilor Spaniei raman in continuare peste 7%, nivel considerat a fi nesustenabil pentru a patra mare economie a zonei euro, care incearca sa evite soarta Irlandei, Greciei si Portugaliei. Cele trei state au fost nevoite sa ceara pachete de ajutor financiar, conditionate de masuri dure de austeritate.

"Consideram ca Spania va primi ajutor financiar (pentru intreaga economie, n.r.) in urmatoarele trimestre, alaturandu-se Greciei, Irlandei si Portugaliei in randul statelor car nu se pot finanta de pe piata", noteaza Rob Quinn, analist la S&P Capital IQ, intr-o nota de cercetare.

Pietele europene vor inregistra scaderi de circa 5% pana la sfarsitul anului, cu o evolutie mai slaba in sudul Europei.

In ultimele saptamani, criza datoriilor a primit mai putina atentie pe pietele financiare, ca urmare a scandalului manipularii indicelui LIBOR si a cresterii puternice a preturilor la alimente, insa aceasta situatie nu va dura, afirma Quinn.

Spania va avea nevoie de 280 de miliarde de euro pentru a se finanta in urmatoarele 18 luni, insa rezervele zonei euro pentru sprijinirea statelor cu probleme se ridica la numai 260 de miliarde de euro, a calculat analistul S&P. Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fond aflat in vigoare, si Mecanismul European de Stabilitate, vor inregistra presiuni puternice daca Spania pierde accesul la pietele financiare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1029 ori