Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P a retrogradat regiunea spaniola Catalonia la categoria junk

S&P a retrogradat regiunea spaniola Catalonia la categoria junk


Ratingul Cataloniei, cea mai indatorata regiune din Spania, a fost coborat de agentia Standard & Poor's (S&P) in categoria junk, nerecomandata investitorilor, dupa ce autoritatile regionale au anuntat ca trebuie sa acceseze fonduri de urgenta de la statul spaniol.

Guvernul de la Madrid, cu un deficit bugetar de 48,5 miliarde de euro pentru primele sapte luni, a fost nevoit sa anunte vineri o injectie de capital la Bankia, dupa ce banca nationalizata a raportat o pierdere de 4,45 miliarde de euro pentru prima jumatate a anului.

Spania recapitalizeaza Bankia, dupa ce banca a anuntat pierderi semnificative

S&P a coborat calificativul Cataloniei cu doua trepte, de la "BBB-" la "BB", cu perspectiva negativa, ca urmare a cererii pentru sprijin financiar de la guvernul spaniol. Catalonia are rating junk si de la Moody's, in timp ce Fitch evalueaza regiunea la o treapta deasupra categoriei nerecomandate investitorilor, potrivit Bloomberg.

Deficitul bugetului guvernului central a crescut la 4,6% in primele sapte luni, comparativ cu 3,6% in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Ministerului de Finante. Þinta pentru acest an este de 6,3%.

Valencia, Murcia si Catalonia au cerut la un loc mai mult de jumatate din fondurile de 18 miliarde de euro anuntat in iulie de guvern pentru sprijinirea regiunilor cu probleme la achitarea datoriilor in a doua jumatate a anului. Guvernul a organizat imprumuturi de 23 de miliarde de euro pentru regiuni in primele sase luni.

Regiunile ar putea fi responsabile pentru ratarea de catre Spania a tintei de deficit bugetar si in acest an, noteaza Bloomberg. Anul trecut, regiunile au reprezentt principalul motiv al mentinerii deficitului bugetar la un nivel apropiat de 8,9% in 2010.

Saptamana trecuta, Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) a fost majorata in Spania, de la 18% la 21%, in cadrul unei politici de austeritate fara precedent destinata reducerii deficitului public la 6,3% din PIB in acest an.

Spania a trecut la 24% pentru TVA, pentru a reduce deficitul public

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1049 ori