Reuters: Spania capituleaza? Ar fi cerut pachet de salvare de 300 miliarde de euro

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:20
1613 citiri
Reuters: Spania capituleaza? Ar fi cerut pachet de salvare de 300 miliarde de euro

Spania ar fi recunoscut pentru prima oara ca are nevoie de un intreg pachet de salvare de la Uniunea Europeana si FMI, potrivit unor surse Reuters.

Pachetul s-ar ridica la valoarea de aproximativ 300 de miliarde de euro, in cazul in care costul de fintatare al tarii ramane la un nivel nesustenabil, ar fi declarat un oficial al zonei euro, scrie Reuters.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a adus in discutie aceasta problema in cadrul unei intalniri cu omologul sau din Germania, Wolfgang Schaeuble, de marti, cand costul de imprumut al Spaniei atinsese 7,6%.

Mai mult, suma nu ar include salvarea bancilor spaniole, unde mai sunt necesari inca 100 de miliarde de euro. Astfel, pretul salvarii se ridica la 400 de miliarde de euro, consumand astfel aproape intreaga suma de bani destinata situatiilor de urgenta. Ministrul german i-ar fi spus lui Guindos ca va lua in considerare acest pachet de ajutor inainte de punerea in functiune a Mecanismului de Stabilitate European.

"De Guindos vorbea despre 300 de miliarde de euro pentru un pachet intreg de salvare, dar Germania nu vrea sa discute despre asta acum", a spus oficialul european citat de Reuters. "Nu se va intampla nimic pana cand Mecanismul de Stabilitate European nu e pus in functiune. Odata ce acesta e pornit insa, vom vedea care sunt costurile de imprumut ale Spaniei si poate vom reveni asupra problemei".

Oficialii spanioli au spus in repetate randuri ca tara nu va fi nevoita sa urmeze exemplul Portugaliei, Irlandei si Greciei in cererea de ajutor. Purtatorul de guvern al Spaniei a negat insa un astfel de plan. "Aceasta varianta nu a fost analizata si nu a fost discutata", a spus acesta.

Si vicepremierul spaniol, Soraya Saenz, a negat ca Spania ar fi cerut un plan de interventie financiara completa, chiar daca a recunoscut ca tara ar putea solicita Fondului european de stabilitate financiara sa cumpere din datoria suverana a tarii, potrivit Agerpres.

Afirmatiile de joi ale presedintelui BCE, Mario Draghi, cu privire la disponibilitatea bancii de a lua orice masura necesara pentru salvarea monedei unice, au influentat insa pietele. Costul de imprumut al Spaniei a scazut de la 7,64% la 6,88%.

#salvare zona euro, #salvare Spania, #pachet salvare Spania, #Spania 300 miliarde euro , #Spania