Recesiunea din Spania s-a adancit in primul trimestru din 2013

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 16:36
2710 citiri
Recesiunea din Spania s-a adancit in primul trimestru din 2013

Economia Spaniei s-a contractat pentru al saptelea trimestru consecutiv in perioada ianuarie-martie 2013, arata datele preliminare publicate marti de Institutul National de Statistica de la Madrid, transmite Reuters.

Nivelul record al somajului si datele economice sumbre din Spania si din alte state ale zonei euro au alimentat dezbaterile privind oportunitatea politicilor de austeritate in Europa, pentru stimularea cresterii economice.

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza declinului cererii pe plan intern. Vineri, Guvernul de la Madrid a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in 2013, desi nu a anuntat modificari majore ale planului de reforme destinat redresarii economiei.

"Recunoastem ca reformele Guvernului sunt importante dar problema o reprezinta faptul ca situatia in care se afla acum economia Spaniei este mult mai proasta decat a oricarei economii europene iar procesul de ajustare in acest context este un proces de durata. Nu vedem o revenire pe crestere a Spaniei pana la un moment dat in 2014", a declarat analistul Silvio Peruzzo de la Nomura.

Produsul Intern Brut al Spaniei s-a contractat cu 2% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, un declin mai pronuntat decat cel de 1,9% inregistrat in ultimele patru luni din 2012 si cea mai mare scadere anuala de la inceputul actualei recesiuni, in ultimul trimestru din 2011.

"Toti indicatorii arata ca Spania se indreapta spre redresare iar economia este intr-o situatie mult mai buna decat in urma cu un an", a declarat marti ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

#recesiune spania, #criza economica Spania , #Spania