Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Recesiunea a ajutat Spania sa obtina primul excedent comercial din istorie

Recesiunea a ajutat Spania sa obtina primul excedent comercial din istorie


Spania a inregistrat in martie pentru prima data excedent comercial, deoarece declinul semnificativ al importurilor, in urma recesiunii, a compensat cresterea modesta a exporturilor.

Excedentul comercial inregistrat in martie s-a ridicat la un miliard de euro (1,31 miliarde de dolari), comparativ cu un deficit de 2,7 miliarde de euro in perioada similara din 2012, a anuntat vineri Banca Centrala a Spaniei, potrivit Reuters.

Exporturile, afectate de scaderea activitatii economice si de somajul record, au crescut in martie cu 2,7%, in timp ce importurile au scazut cu 13%, din cauza declinului cererii pe plan intern.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, anuntase luna aceasta ca Spania va inregistra in martie primul sau excedent comercial din istorie, apreciind ca este un semn al competitivitatii economiei. Dar James Howat, analist la Capital Economics, a declarat vineri ca excedentul comercial provenit in urma scaderii importurilor nu este sustenabil.

Deficitul de cont curent al Spaniei s-a atenuat in martie la 1,4 miliarde de euro, de la 3,2 miliarde de euro in perioada similara din 2012. Iesirile de capital au ajuns la 5,2 miliarde de euro in martie, luna in care Ciprul a solicitat un pachet de asistenta financiara.

Economia Spaniei s-a contractat pentru al saptelea trimestru consecutiv in perioada ianuarie-martie 2013, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica de la Madrid.

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza declinului cererii pe plan intern.

Economia Spaniei s-a contractat cu 2% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, un declin mai pronuntat decat cel de 1,9% inregistrat in ultimele patru luni din 2012 si cea mai mare scadere anuala de la inceputul actualei recesiuni, in ultimul trimestru din 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1075 ori