Presedintia UE sustine masurile de sprijinire a economiei

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 09:18
1120 citiri
Presedintia UE sustine masurile de sprijinire a economiei

Presedintia spaniola a Uniunii Europene (UE) a sustinut, joi, mentinerea masurilor nationale de sprijinire a economiei, intrucat, din cauza somajului in crestere, este prea devreme pentru a renunta aceste politici, transmite AFP.

Lideri politici ai Spaniei, stat care detine presedintia rotativa a Uniunii, ai Belgiei si Ungariei, urmatoarele doua tari care vor asigura conducerea blocului comunitar, s-au intalnit la Barcelona cu parteneri sociali europeni si au convenit mentinerea politicii UE, informeaza Mediafax.

O parte a masurilor adoptate pentru protejarea locurilor de munca sunt utile, dar trebuie sa fie temporare, considera Gerardo Diaz Ferran, vicepresedintele Business Europe, principala asociatie a angajatorilor europeni.

Pentru ca afacerile sa creeze locuri de munca, este necesar ca Europa "sa-si modernizeze sistemul de protectie al muncitorilor si sa mentina sau sa scada costurile cu forta de munca", a avertizat el.

Masurile de trimitere in somaj temporar, pentru a evita concedierile, subventionarea locurilor de munca sau scutirile de taxe au fost folosite tot mai mult in Uniunea Europeana pentru a limita avansul somajului.

Rata somajului din UE va depasi 10% in acest an, potrivit estimarilor specialistilor.

Pana in iulie, UE trebuie sa pregateasca o noua strategie economica si sociala pentru urmatorii zece ani.

"Comisia si angajatorii sugereaza nevoia ca piata muncii sa fie mai flexibila. A fost flexibila in primele luni ale crizei si au fost desfiintate cinci milioane de locuri de munca in Europa.

Principiul se aplica intr-un sistem cu taxe ridicate si stat de drept. Ce inseamna asta pentru Bulgaria si Romania, unde aproape jumatate din Produsul Intern Brut este generat de economia subterana?", s-a intrebat Joel Decaillon, reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Europene.

Principiul flexibilitatii are ca scop promovarea mobilitatii muncitorilor, mai ales printr-o pregatire profesionala continua. Relevanta acestuia in perioadele de criza a fost criticata recent de experti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#spania, #ue, #economie, #masuri, #somaj , #Spania