Premierul spaniol se declara convins de necesitatea masurile de austeritate

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 14:44
1197 citiri
Premierul spaniol se declara convins de necesitatea masurile de austeritate

Masurile de reforma si austeritate adoptate de la asumarea mandatului de catre premierul spaniol Mariano Rajoy sunt contrare programului sau electoral, a declarat acesta in primul interviu acordat de la castigarea alegerilor generale din toamna anului trecut.

"Niciodata nu am promis minuni", iar "realitatea m-a impiedicat sa-mi respect programul" (electoral), sustine premierul spaniol Mariano Rajoy, in interviul publicat in cotidianul spaniol ABC, precum si alte trei cotidiene europene: Corriere della Sera, Journal du Dimanche si Bild am Sonntag.

Constient ca masurile de reforma si austeritate adoptate de la asumarea mandatului sunt chiar contrare programului electoral cu care a fost ales, Mariano Rajoy arata ca majorarea deficitului public cu trei puncte procentuale a fost cea care l-a impiedicat sa-l respecte, si sustine ca intelege dezamagirea celor care au votat cu partidul sau.

Cresterea preturilor medicamentelor, eliminarea unui salariu in plus pentru functionari, cresterea TVA sau a impozitelor pe venituri sunt astfel masuri despre care seful executivului de la Madrid sustine ca sunt necesare.

"Cel mai rau lucru care i se poate intampla unui guvernant este sa nu inteleaga realitatea in care traieste", crede Rajoy, si arata in interviul mentionat ca "atunci cand voi crede de cuviinta, voi reduce impozitul pe venit. Nu-mi place nici sa majorez TVA", a mai spus el, subliniind totodata faptul ca nevoia de a reduce deficitul l-a facut sa ia masurile "pe care nu credeam ca le voi lua".

Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), de la 18% la 21%, a intrat de sambata in vigoare in Spania, in cadrul unei politici de austeritate fara precedent destinata reducerii deficitului public la 6,3% din PIB in acest an.

Spania a trecut la 24% pentru TVA, pentru a reduce deficitul public

De asemenea, seful executivului de la Madrid arata ca, desi masurile luate sunt criticate si deloc populare, el observa ca oamenii dau dovada de responsabilitate.

Sustinator convins al proiectului uniunii monetare si al monedei euro, Rajoy atrage atentia si ca multe dintre problemele cu care se confrunta acesta se datoreaza incetinelii cu care functioneaza institutiile europene, si marturiseste, in acelasi interviu acordat celor patru cotidiene europene, ca asteapta pozitia Bancii Centrale Europene in chestiunea diferentelor dintre dobanzile de referinta si cu privire la interventia acestei institutii pentru un posibil plan de ajutor financiar.

Germania are un rol esential in supravietuirea monedei euro

Premierul spaniol a declarat ca moneda euro nu poate supravietui fara Germania, tara care a avut un rol decisiv in crearea acesteia.

Intrebat in legatura cu perceptia potrivit careia exista un triunghi format din Franta, Spania si Italia, in vreme ce Germania pare sa adopte o alta cale, Mariano Rajoy declara ca Europa nu poate fi cladita fara consensul general, si ca ar fi foarte greu sa se avanseze in procesul integrarii europene, daca nu exista intelegere tocmai intre statele membre care au si cele mai importante economii.

"Pot sa va asigur ca in chestiunile esentiale domneste un acord intre Spania, Franta, Italia si Germania", a asigurat premierul spaniol.

Mariano Rajoy a mai spus, cu privire la propunerea presedintelui francez Francois Hollande referitoare la o uniune a datoriilor din zona euro, ca acesta ar fi ultimul pas, dupa o uniune fiscala, insa nu este in niciun caz vorba de un plan asupra caruia se poate decide de pe o zi pe alta, si prin urmare nu este o chestiune ce trebuie discutata in aceste momente.

"Responsabilitatea pentru procesul european le revine tuturor europenilor", a mai declarat seful executivului de la Madrid pentru cotidianul german.

#Mariano Rajoy interviu, #Mariano Rajoy austeritate Spania, #Spania masuri austeritate , #Spania