Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premierul Spaniei da explicatii in Parlament: Toti banii primiti au fost declarati la Fisc

Premierul Spaniei da explicatii in Parlament: Toti banii primiti au fost declarati la Fisc


Partidul Popular (PP) a acordat remuneratii complementare unor lideri ai sai, insa acestea corespundeau "muncii" lor, a afirmat joi presedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, care a dat explicatii in fata parlamentarilor pe marginea scandalului privind finantarea partidului sau, ca urmare a arestarii fostului trezorier al acestei formatiuni Luis Barcenas si a acuzatiilor pe care acesta le-a formulat la adresa sefului executivului de la Madrid.

Aceste sume "au fost platite pentru o munca, in mod legal, si au fost incluse in contabilitate. Declararea acestor venituri la fisc este o responsabilitate individuala", a adaugat Mariano Rajoy, potrivit AFP si EFE.

Scandalul Barcenas a izbucnit in ianuarie, dupa publicarea in presa a unor documente care aratau o presupusa contabilitate paralela in partid. Potrivit acelor documente, seful guvernului ar fi primit, intre 1997 si 2008, "plati in valoare totala de 25.200 euro pe an", din donatii din partea unor sefi de intreprinderi private. Barcenas, aflat la inchisoare, a declarat in fata judecatorului ca partidul sau primea donatii ilegale si ca el insusi preda sume suplimentare unor lideri ai formatiunii sale, printre care Rajoy.

In interventia sa, Mariano Rajoy a dat asigurari ca sunt "false" toate acuzatiile fostului trezorier si a afirmat ca toate evidentele partidului sunt legale - "nu exista dubla contabilitate".

Rajoy si-a reafirmat politica de guvernare

Seful guvernului a dat asigurari ca a gresit cand a avut incredere in Barcenas. El a spus ca se prezenta in fata parlamentarilor pentru a oferi clarificarile necesare si a dezminti "minciunile si manipularile" care-l vizeaza, excluzand totodata posibilitatea de a demisiona.

"Nimic din ceea ce are legatura cu acest subiect nu m-a impiedicat si nu ma va impiedica sa guvernez". "Nimic din acestea nu atinge, limiteaza sau conditioneaza agenda guvernului", a declarat Rajoy.

Niciodata, de la izbucnirea scandalului, seful guvernului nu a dat explicatii tarii, chiar daca a negat, din februarie, ca ar fi primit bani la negru. In contextul suspiciunilor aparute, al nemultumirii unei parti a opiniei publice si la presiunile politice, strategia pare sa se fi schimbat, comenteaza AFP. In pofida confortabilei sale majoritati absolute, seful guvernului se afla intr-o pozitie dificila, in contextul suspiciunilor de coruptie, in plina criza economica.

Rajoy a afirmat ca a dorit sa se prezinte in fata parlamentarilor pentru a face fata unui caz care dauneaza imaginii externe a Spaniei intr-un moment in care economia sa se imbunatateste. "Este vorba de a frana erodarea imaginii Spaniei, pe care unii o incurajeaza", a spus Rajoy, subliniind ca tara sa este "pe punctul de a iesi din recesiune".

Cu ocazia sesiunii de intrebari-raspunsuri, Mariano Rajoy a spus ca, desi conjunctura economica "nu este buna", a observat elemente pozitive recente, precum imbunatatirea balantei de plati, reducerea deficitului sectorului public, reducerea numarului de someri in al doilea trimestru al anului si faptul ca a incetinit scaderea activitatii economice. Toate acestea sugereaza "o schimbare de tendinta", a apreciat Rajoy, care a amintit ca acum Spania are o mai mare capacitate de finantare.

Economia tarii se imbunatateste, insa continua sa fie "delicata", a mai spus Rajoy, subliniind ca va continua reformele pe care le considera adecvate pentru a o consolida. "Refacerea increderii se bazeaza in principal pe garantia stabilitatii pe care o da guvernul, care a trasat o foaie de parcurs ce combina austeritatea cu reformele", a subliniat presedintele guvernului spaniol.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1262 ori