Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul plan BCE scade costurile de finantare ale Spaniei si Italiei

Noul plan BCE scade costurile de finantare ale Spaniei si Italiei


Randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au continuat sa scada vineri, la o zi dupa ce BCE a adoptat program nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

Vineri dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scazut sub 6%, pentru prima data din luna mai, ajungand la 5,893%, de la 6,030% joi, in urma declaratiilor lui Mario Draghi privind noul program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT - Tranzactii Monetare Directe), care va inlocui precedentul program si va permite BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani de pe pietele secundare.

Si randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au scazut la 5,198%, fata de 5,2361 joi.

In ultimele luni, BCE s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a-si majora achizitiile de obligatiuni si a se transforma intr-un creditor de ultima instanta pentru tarile din zona euro puse intr-o situatie dificila de pietele financiare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1023 ori