NORII CRIZEI, deasupra Spaniei. Madridul PIERDE LUPTA cu datoriile

Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:20
1860 citiri
NORII CRIZEI, deasupra Spaniei. Madridul PIERDE LUPTA cu datoriile

Dupa ce dobanzile la care se poate imprumuta Spania au atins cel mai inalt nivel de la renuntarea la peseta, clasa politica spaniola incepe sa tremure sub norii crizei. 

A patra cea mai mare economie din zona euro imprumuta acum cu dobanzi de pana la 6,3%, nivel la care state precum Grecia, Portugalia si Irlanda incepeau deja sa caute ajutorul din afara.

Spre comparatie, nemtii se imprumuta cu dobanzi de 2,6%.

Pietele de obligatiuni sunt acum atente la eforturile Spaniei de a strange 7,25 de miliarde de euro de la investitori externi.

Dupa mai mult de un an de masuri de austeritate si reforme economice menite sa calmeze investitorii internationali, soarta Spaniei se va decide la Bruxelles.

Saptamana trecuta, Jose Luis Rodriguez Zapatero a lansat un atac la adresa incapacitatii Europei de a face fata crizei datoriilor suverane, ceea ce pune presiune pe Spania.

Insa prin recunoasterea faptului ca Spania este sensibila la fortele externe, premierul Zapatero a demonstrat propria limitare.

In lupta cu datoriile, Madridul a ramas fara munitie.

"Ce mai poate face guvernul spaniol? Anuntul unui pachet de reforme ce ar tinti piata muncii ar ajuta pentru o zi sau doua, insa problemele s-ar intoarce rapid", spune un economist citat de Financial Times.

Situatia Spaniei depinde acum de deciziile Uniunii Europene. Dupa declaratiile lui Zapatero, ministrul de economie Elena Salgado a pus pe tapet ideea unei noi taieri de buget pentru a accelera reducerea ponderei datoriilor din PIB.

Dupa inghetarea salariilor bugetare si dupa incercarea nereusita de a vinde o parte din loteria de stat, investitorii internationali si-au pierdut din incredere.

"Spania nu este ca Grecia, care avea deficit mare chiar si in anii sai buni, sau ca Italia cu o datorie mai mare de 100% din PIB.

Problema spaniolilor ramane una de competitivitate", cred analistii. 

#criza, #datorii, #grecia, #spania , #Spania