Ministrul de externe din Spania: Economia noastra se afla intr-o criza de proportii uriase

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 20:35
1095 citiri
Ministrul de externe din Spania: Economia noastra se afla intr-o criza de proportii uriase

Economia Spaniei se afla intr-o "criza de proportii uriase", a declarat vineri ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo, in conditiile in care somajul este la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii, iar Standard&Poor's a retrogradat ratingul tarii cu doua trepte.

Rata somajului a atins 24% in primul trimestru, fiind una dintre cele mai ridicate in randul tarilor dezvoltate, iar vanzarile de retail au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, din cauza recesiunii, transmite Reuters.

"Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este intr-o criza de proportii uriase", a spus Garcia-Margallo intr-un interviu la un post de radio.

S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza contractiei economice si problemelor sistemului bancar, care vor contribui la o deteriorare tot mai accentuata a finantelor publice.

Masura a produs agitatie pe pietele financiare, iar randamentul obligatiunilor Italiei pe termen de 10 ani a atins cel mai ridicat nivel dupa luna ianuarie, investitorii fiind ingrijorati de perspectivele economice ale tarilor cu datorii mari din zona euro.

Italia a vandut vineri obligatiuni pe 10 ani in valoare de 5,95 miliarde de euro, iar analistii considera ca licitatia a decurs bine avand in vedere circumstantele.

Spania a intrat in a doua recesiune din ultimii trei ani, iar temerile ca tara nu va putea respecta tinta deficitului bugetar pentru acest an a readus-o in epicentrul crizei datoriilor.

Redresarea economiei si a pietei muncii va avea loc abia peste doi ani, a declarat vineri ministrul Economiei, Luis de Guindos, anticipand un avans al PIB de 0,2% anul viitor si de 1,4% in 2014.

Guindos a mai spus ca guvernul va majora anul viitor taxa pe valoarea adaugata si alte taxe indirecte, dar va incerca sa reduca taxele pe forta de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii ministru externe Spania, #criza financiara Spania, #economie spania, #deficit bugetar Spania , #Spania