Mario Monti: Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat

Luni, 26 Martie 2012, ora 14:29
1334 citiri
Mario Monti: Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat

Premierul italian, Mario Monti, avertizeaza ca Spania ar putea reaprinde criza datoriilor de stat, din cauza dificultatilor pe care le intampina in privinta stabilizarii finantelor publice.

Oficialul recomanda guvernului de la Madrid sa se concentreze pe "taieri" in bugetul general.

"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg.

Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.

Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.

Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.

Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.

Pe de alta parte, zona euro pare ca se indreapta catre o perioada de recesiune profunda, din cauza masurilor de austeritate care au rolul de a reduce deficitele bugetare si datoriile publice, insa exercita presiuni asupra cresterii economice.

Gravitatea situatiei este subliniata de revenirea in crestere a costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei.

Randamentul de referinta al obligatiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani a crescut saptamana trecuta cu 19 puncte de baza (0,19 puncte procentuale), la 5,39%, in urcare pentru cea de-a treia saptamana consecutiv. Economistul sef al Citigroup, Willen Buiter, a declarat ca Spania risca tot mai mult sa ajunga la restructurarea datoriilor.

In acelasi timp, randamentul titlurilor italiene cu maturitatea similara a urcat cu 20 puncte de baza, la 5,06%.

#Mario Monti criza datorii Spania, #Monti declaratii criza Spania, #datorii Spania declaratii Monti , #Spania