Imigrantii contribuie la boom-ul Spaniei tolerante

Miercuri, 21 Februarie 2007, ora 09:12
1070 citiri

Dupa doi ani petrecuti in Spania, castigurile lui Laurentiu Barladeanu sunt modeste: 1.500 de euro economisiti si un Ford Escort de 10 ani cu usile deteriorate. Cu toate acestea, tanarul roman de 25 de ani care castiga 800 de euro pe luna ca furnizor de peste este optimist: intr-o buna zi isi va cumpara o masina mai buna si isi va construi o casa in tara sa natala, noteaza Victoria Burnett, in editia din 20 februarie a cotidianului britanic Financial Times.

Pentru multi din cele 4 milioane de emigranti care au migrat in Spania in ultimii 5 ani, aceasta tara le promite o viata, care ar fi necesitat luni sau ani de munca, in tarile de origine. 'Imi place aici', marturiseste Laurentiu. 'Este o societate extrem de libera si invat mult mai mult'.

Capacitatea Spaniei de a absorbi populatia imigranta aflata in cea mai rapida crestere a Europei, fara a cadea prada tensiunilor sociale care au afectat suburbiile sarace ale Frantei sau centrele oraselor britanice, este datorata unei combinatii economice, demografice si de temperament national, sunt de parere expertii in imigratie.

Economia spaniola a crescut in fiecare an in ultimii 10 ani si este asteptata sa creasca cu 3,7 procente in acest an, potrivit estimarilor Uniunii Europene. Somajul inregistreaza cea mai scazuta rata in ultimii 27 de ani, in timp ce boom-ul din sectorul constructiilor a creat sute de mii de locuri de munca prost platite. Recenta problema legata de recrutarea de lucratori romani pentru culegerea recoltei spaniole de capsuni - a doua din lume - a subliniat dependenta Spaniei de forta de lucru straina.

Fermierii spanioli se chinuie acum sa umple cele 7.000 de locuri de munca in mod normal ocupate de culegatori romani profesionisti, care nu au mai putut ajunge in Spania ca urmare a unei probleme tehnice. Aproximativ o treime din imigrantii din Spania vin din America Latina, eliminandu-se astfel bariera lingvistica care in alte state a constituit un impediment in calea integrarii. Cei aproximativ 370.000 de imigranti romani din Spania prind rapid spaniola, similara cu limba lor materna.

Potrivit expertilor, o atitudine in general toleranta imbinata cu o lunga istorie legata de emigratie i-a facut pe spanioli mai receptivi fata de nevoile imigrantilor. Guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a cultivat acest mediu receptiv, incurajand beneficiile economice si sociale ale imigratiei intr-o societate cu o populatie imbatranita. 'Daca a existat vreodata un cetatean permisiv si pragmatic, acesta este spaniolul', declara Miguel Fonda Stefanescu, directorul Federatiei Asociatilor de Romani din Spania.

In pofida climatului ospitalier, printre spanioli au aparut semne ale unor temeri din ce in ce mai pronuntate privind faptul ca politica relaxata a guvernului lor va permite populatiei imigrante sa depaseasca niveluri acceptabile. Afluxul constant de imigranti disperati nord-africani catre Insulele Canare a alarmat populatia locala, iar imigratia si-a facut loc pe agenda politica.

Potrivit sociologului si expertului in demografie Rickard Sandell, de la Institutul Elcano din Madrid, este prea devreme sa ne pronuntam daca societatea spaniola va suporta efortul unei imigratii in masa si care va fi punctul culminant al tolerantei sale. 'Atunci cand numarul imigrantilor creste semnificativ, populatia locala devine mai constienta de acestia si ar putea adopta o atitudine mai ostila', este de parere Sandell.

Afluxul de imigranti a schimbat radical structura unei tari care, in trecut, se lupta cu o natalitate scazuta si a ridicat intrebari, in special in regiuni cum ar fi Catalonia - unde politica nationalista este in floare - privind amenintarea pe care imigratia o aduce identitatii culturale. Potrivit unui studiu publicat saptamana trecuta, 18 la suta din copiii nascuti in Spania au cel putin un parinte strain.

Reprezentantii imigrantilor si sociologii avertizeaza ca, desi relatiile dintre noii imigranti spanioli si localnici sunt pe moment intr-o perioada de 'luna de miere', ele ar putea deveni tensionate in cazul unui declin economic.

Potrivit Institutului National de Statistica spaniol, cu o populatie de 44,4 de milioane de locuitori, Spania are in acest moment 4,6 milioane de imigranti, dintre care, in ianuarie 2006, 580.000 erau marocani, 396.000 din Ecuador, 373.000 din Romania, 283.700 din Marea Britanie (numarul total de britanici care traiesc in Spania, incluzandu-i si pe cei care nu sunt inregistrati, este estimat la aproape 700.000), 260.000 din Columbia si 208.000 din Germania.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)