Guvernul spaniol a aprobat proiectul de buget pentru 2012,ce prevede economii de 27 de miliarde euro

Vineri, 30 Martie 2012, ora 18:29
949 citiri
Guvernul spaniol a aprobat proiectul de buget pentru 2012,ce prevede economii de 27 de miliarde euro

Guvernul spaniol a aprobat vineri proiectul de buget pentru 2012, care prevede economii de peste 27 de miliarde de euro, in urma reducerilor de cheltuieli si cresterii taxelor.

"Principala noastra obligatie este sa ne intoarcem la conturi publice curatate", a declarat o purtatoare de cuvant a guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, in conditiile in care Spania si-a luat angajamentul sa reduca pana la sfarsitul anului deficitul public de la 8,51% din PIB la 5,3%.

Insa acest obiectiv nu va fi atins cu orice pret, a avertizat ea, subliniind necesitatea de a-i "sustine pe cei care au cea mai mare nevoie si de a nu paraliza cresterea economica si crearea de locuri de munca", intr-o tara in care rata somajului se afla la un nivel record (22,85%).

"Am decis sa mentinem actualizarea pensiilor, sa inghetam salariile functionarilor, ajutoarele de somaj si cheltuielile sociale, in loc sa le scadem", a explicat ea.

"Nu vom creste TVA-ul pentru a nu afecta consumul si relansarea economica, dar vom creste impozitul pentru marile companii", a precizat oficialul.

Majoritatea analistilor au estimat ca Spania trebuie sa faca economii de circa 50 de miliarde de euro, in conditiile in care recesiunea va reduce, probabil, PIB-ul tarii cu 1,7% anul acesta.

Restul eforturilor vor fi facute in special de regiuni si municipalitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spania economie, #Spania masuri austeritate, #Spania criza financiara , #Spania