France Presse: spaniolii se pregatesc pentru inca un Craciun de criza

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:07
1532 citiri
France Presse: spaniolii se pregatesc pentru inca un Craciun de criza
Foto: The Telegraph

In preajma Craciunului, peste tot in Spania, atmosfera festiva, magazine deschise si pline, bilete de loterie - toate acestea nu pot sa mascheze insa criza care ii obliga si anul acesta pe spanioli sa stranga cureaua, transmite AFP intr-un reportaj publicat miercuri.

Din patru spanioli apti de munca, unul nu are de lucru. Iar pentru cei care au, vremurile sunt la fel de grele si masurile de austeritate intuneca aceste sarbatori: functionarii nu vor primi bonusul de Craciun, TVA s-a majorat si face preturile sa creasca, iar pensiile vor fi indexate mai putin decat era prevazut.

"Efectele crizei vor fi resimtite clar anul acesta, aproape in toate gospodariile spaniolilor", dupa cum indica si Jaime Castello, profesor de marketing la o scoala de comert.

El calculeaza si ca, dupa cinci ani de criza, cheltuielile pentru sarbatorile de iarna vor scadea cu aproape 40%. "De la 1.000 de euro cat cheltuia fiecare familie in 2007, am ajuns la o medie de 600 de euro", explica el.

Pe de alta parte, o asociatie a consumatorilor arata ca in cinci ani, cheltuielile din acest sezon au scazut cu aproape 50%, la 514 euro.

Spaniolii au fost obligati sa-si schimbe obiceiurile si 25% dintre familii se vor vedea nevoite sa-si reduca drastic bugetele, dupa cum explica Jaime Castello. Iar cele care vor putea cheltui in jur de 600 de euro, o vor face intr-o maniera "mult mai rationala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica Spania, #Craciun criza economica, #Craciun Spania, #cheltuieli sarbatori Spania, #somaj spania , #Spania