Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI: Spaniei are nevoie de reforme economice sustinute!

FMI: Spaniei are nevoie de reforme economice sustinute!


Spania se confrunta cu dificultati "severe" care cer din partea guvernului implementarea unor reforme economice sustinute, inclusiv in buget, a avertizat joi Gerry Rice, purtator de cuvant al Fondului Monetar International.

FMI inca analizeaza detaliile proiectului de buget al Spaniei prezentat Parlamentului saptamana trecuta, care indica reducerea semnificativa a cheltuielilor, a explicat Gerry Rice.

Recent, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a afirmat ca tara este complet dedicata indeplinirii tintei de deficit si orice comparatie cu Grecia este 'o absurditate totala'. "Suntem pe deplin decisi sa indeplinim tintele", le-a declarat reporterilor oficialul spaniol, referindu-se la angajamentul Spaniei de a-si reduce deficitul bugetar la 5,3% din PIB anul acesta si la 3% din PIB in 2013.

Luna trecuta Spania si-a relaxat tintele bugetare, sporind temerile ca ar putea deveni urmatoarea sursa de contagiune financiara a zonei euro. De Guindos a adaugat ca orice comparatie cu Grecia este 'o absurditate totala' deoarece noul executiv spaniol, in cele trei luni de cand se afla la guvernare, a redus costurile si a adoptat reforme cheie pentru piata muncii, pentru a stimula angajarile si a ajuta firmele sa devina mai productive.

In februarie, Spania a socat pietele anuntand ca nu si-a indeplinit tinta de deficit bugetar pentru 2011 si cateva zile mai tarziu si-a fixat o tinta mai lejera pentru acest an. In ultimele saptamani randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole au crescut iar Spania a luat locul Italiei, fiind principalul motiv de ingrijorare pentru investitori.

"Vom puncta necesitatea asigurarii unui acord cu noul obiectiv, nu doar la nivel central ci si la cel regional. Cu siguranta dificultatile cu care se confrunta Spania sunt severe si increderea pietelor ramane volatila", a subliniat Gerry Rice.

Datoria publica a Spaniei va creste anul acesta la aproximativ 78% din PIB, de la 68% in 2011, a avertizat marti ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

Nivelul datoriei Spaniei ca procent din PIB este mai scazut decat al altor tari europene dar datoria Spaniei depaseste plafonul de 60% din PIB stabilit conform Pactului de Stabilitate si Crestere au UE si va continua sa creasca din cauza recesiunii si a reducerii cheltuielilor bugetare.

Economia spaniola s-a contractat din nou in primul trimestru din 2012, dupa un declin de 0,3% in precedentele trei luni, a anuntat saptamana trecuta Banca Centrala a Spaniei, indicand reintrarea in recesiunea a celei de-a patra economii a zonei euro.

In buletinul pe luna martie al Bancii Spaniei se arata ca datele disponibile pentru inceputul lui 2012 confirma continuarea 'contractarii economiei', desi nu sunt oferite cifre exacte. O recesiune este definita in mod tehnic drept doua trimestre consecutive de contractie a economiei.

Declinul economiei in primul trimestru din 2012, prevazut deja de guvern si de analisti, a fost determinat in principal de scaderea consumului privat in ianuarie si februarie, la un nivel care nu s-a mai inregistrat din 2010, subliniaza Banca Spaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 926 ori